Εξάρτηση

Γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν στις εξαρτήσεις;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι καταφεύγουν στις εξαρτήσεις. Μερικοί από αυτούς είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το αίσθημα ανεπάρκειας, η ανία, η έλλειψη νοήματος και στόχων στη ζωή, τα αρνητικά πρότυπα και η αρνητική πίεση των συνομηλίκων.Ο πιο βασικός είναι η αδυναμία του ατόμου να αντιμετωπίσει τον πόνο και τα δύσκολα συναισθήματά του, όπως η μοναξιά, η λύπη και η απογοήτευση.
Αυτό που κινητοποιεί το νέο να κάνει χρήση ουσιών είναι η πεποίθηση ότι μέσω της χρήσης θα καταφέρει να αλλάξει τη διάθεσή του, θα καταφέρει να νιώσει καλύτερα και θα επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων του. Μέσα από τη χρήση βρίσκει απάντηση – λύση και διέξοδο σε όλα αυτά που τον δυσκολεύουν και τον ταλανίζουν στην πορεία της ζωής του. Στην πραγματικότητα όμως οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο με περισσότερα προβλήματα, παρά στην επίλυση αυτών. 
Οπότε, γίνεται αντιληπτό, ότι η χρήση ουσιών, καθώς και όλες οι σχέσεις εξάρτησης είναι ένα σύμπτωμα πίσω από το οποίο υπάρχει ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα στη ζωή του. Έτσι, για τους ίδιους λόγους κάποιοι άνθρωποι μπορεί να καταφύγουν στα ναρκωτικά, άλλοι στο αλκοόλ και άλλοι να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά ή να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες.
 
Όλοι οι άνθρωποι νοιώθουν πόνο και δύσκολα συναισθήματα. Γιατί δεν καταφεύγουν όλοι στις εξαρτήσεις;
Οι δυσκολίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όλοι κάποια στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ματαίωση, την αποτυχία ή την απώλεια και βιώνουμε δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα. Εκείνοι που δεν καταφεύγουν στις εξαρτήσεις είναι όσοι έχουν αποκτήσει έγκαιρα την ικανότητα να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις ζωής. Είναι εκείνοι που δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους και παίρνουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό) τη δεδομένη δύσκολη στιγμή.

Τι είναι εξάρτηση;
Εξάρτηση είναι η έντονη και συνεχής ανάγκη του ατόμου για χρήση μιας ουσίας. Το άτομο όχι μόνο δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση, αλλά χρειάζεται ολοένα και περισσότερο να την αυξάνει για να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Υπάρχουν δύο είδη εξάρτησης, η σωματική και η ψυχική.
- Στη σωματική εξάρτηση ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς την ουσία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το στερητικό σύνδρομο, δηλαδή δυσάρεστα και επώδυνα σωματικά συμπτώματα όταν το άτομο διακόψει ή μειώσει τη χρήση της ουσίας.
-Στην ψυχική εξάρτηση το άτομο οργανώνει όλη του τη ζωή γύρω από την ουσία, η οποία γίνεται αυτοσκοπός. Δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την ουσία, γιατί μόνο με αυτή νοιώθει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα.
Όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες προκαλούν ψυχική εξάρτηση, ενώ σωματική εξάρτηση προκαλούν κάποιες από αυτές.
 
Εξαρτήσεις υπάρχουν μόνο από ουσίες;
Η εξάρτηση από τις ουσίες είναι μία μόνο μορφή εξάρτησης. Άλλες μορφές εξάρτησης μπορεί να είναι από σχέσεις, πράγματα, συνήθειες, όπως, τυχερά παιχνίδια, καταναλωτικά προϊόντα, εργασία, φαγητό, τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές ή από σημαντικά πρόσωπα.
Κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις μορφές εξάρτησης είναι η απώλεια ελέγχου και το ότι το άτομο έχει απόλυτη ανάγκη την ουσία/ συνήθεια/ σχέση προκειμένου να απωθήσει τα δυσάρεστα συναισθήματα και την έντονη ψυχική πίεση.
Οι ουσίες που προκαλούν τις εξαρτήσεις είναι γνωστά ως «ναρκωτικά». Για την ακρίβεια, «ναρκωτικά» ή εξαρτησιογόνες ουσίες είναι κάθε ουσία (φυσική ή τεχνητή) που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) του ανθρώπου και  τη χρησιμοποιεί για να αλλάξει τη διάθεσή του.
Οι εξαρτησιογόνες ουσίες διακρίνονται σε νόμιμες (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά) και παράνομες (χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη, LSD, αμφεταμίνες κ.α.). Η διάκριση αυτή υπαγορεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο αυτές κατηγορίες προκαλούν εξάρτηση.

Μείνε ενήμερος

Γίνε συνδρομητής στο newsletter μας και μάθε πρώτος τα νέα και τις δράσεις μας

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν
Powered by HOTSoft.gr - websites, mobile apps & networks