Νιώθω άγχος! Τι μπορώ να κάνω;

 
Η ανησυχία και το άγχος είναι συναισθήματα που εμφανίζονται συχνά σε όλους μας. Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε έτσι σε πιεστικές ή επικίνδυνες καταστάσεις γιατί έτσι προετοιμαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε, είτε με το να  έρθουμε αντιμέτωποι με την πρόκληση  είτε  με το να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Έτσι, τις περισσότερες φορές  τα συναισθήματα αυτά θεωρούνται χρήσιμα, αφού προετοιμάζουν το σώμα  μας να αναλάβει δράση και την σκέψη μας να βρει μια λύση στο πρόβλημα που μας απασχολεί.

Το άγχος δεν είναι μόνο συναισθηματική κατάσταση, αλλά και σωματική. Γι’ αυτό τις περισσότερες φορές που είμαστε αγχωμένοι νιώθουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι, είμαστε ιδρωμένοι, έχουμε ταχυπαλμία και γενικά είμαστε σε μια κατάσταση έντασης.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις αυτά τα συναισθήματα εξαρτάται από τις καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις άγχος και από το πόσο έντονο είναι αυτό. Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο να αγχωνόμαστε όταν είναι να γράψουμε ένα τεστ ή να μιλήσουμε μπροστά σε κόσμο. Σε μερικούς ανθρώπους συνήθως το άγχος φεύγει όταν ολοκληρώσουν αυτό που κάνουν, αλλά σε κάποιους γίνεται τόσο έντονο που τους εξαντλεί.
 
Όταν αγχωνόμαστε, μερικές φορές αισθανόμαστε ανησυχία και εκνευρισμό και κουραζόμαστε πιο εύκολα. Νιώθουμε τεντωμένους τους μυς μας, ενδεχομένως να μην μπορούμε να κοιμηθούμε καλά και δυσκολευόμαστε επίσης να συγκεντρωθούμε. Πολλοί άνθρωποι για να ηρεμήσουν και να αισθανθούν καλύτερα βρίσκουν διάφορες « γρήγορες λύσεις» όπως είναι το φαγητό, το ποτό, το τσιγάρο ή άλλες ουσίες. Το θέμα όμως είναι πως αυτές δεν κρατούν για πολύ, καθώς αυτό που μας αγχώνει εξακολουθεί να υπάρχει. Έτσι, ενώ είναι ανθρώπινο να προτιμούμε τη φυγή από τις καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος, είναι καλύτερα να μάθουμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Χαμογέλασε…
Ανάσανε βαθιά και νιώσε την ένταση να φεύγει από το σώμα!
Λύσε τους κόμπους που σε σφίγγουν! Κάνε μια βόλτα.
Αναζήτησε εναλλακτικές και πρακτικές λύσεις!
Ρώτα τον εαυτό σου τι είναι αυτό που σε αγχώνει.
Ωφελήσου! Δες το σαν μια ευκαιρία για δράση!
Σκέψου θετικά ! Τραγούδησε το « I will survive! »
Ελα σήκωσε το τηλέφωνο! Μίλησε με τους φίλους σου γι αυτά που σε απασχολούν!
 

Μείνε ενήμερος

Γίνε συνδρομητής στο newsletter μας και μάθε πρώτος τα νέα και τις δράσεις μας

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν
Powered by HOTSoft.gr - websites, mobile apps & networks