Αφιέρωμα...

 

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ   ….  η μεγάλη Κυρία της παραδοσιακής μουσικής !

 

  Η αγάπη της Δόμνας Σαμίου για την παραδοσιακή  μουσική αναπτύχθηκε σε πολύ μικρή ηλικία . Γεννημένη στην Καισαριανή της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1928 από Μικρασιάτες  γονείς  , στα 13 της χρόνια συμμετέχει στο "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής" όπου μαθητεύει κοντά στον δημιουργό του , Σίμωνα Καρρά, και εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής .

  Στα χρόνια που ακολουθούν η Δόμνα Σαμίου συνεργάζεται με σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος , ο  σολίστας του κλαρίνου Τάσος Χαλκιάς , ο Νίκος Στεφανίδης  και η Ειρήνη Κονιτοπούλου .

  Το έργο της ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα , με τουλάχιστον τέσσερις συμμετοχές στο Φεστιβάλ Μπάχ του Λονδίνου , με συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης , της Αμερικανικής ηπείρου και της Αυστραλίας και κυκλοφορίες δίσκων της εκτός Ελλάδος , σε Γαλλία και Σουηδία .

  Το 1979 ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Σολωμός, της αναθέτει τη μουσική επιμέλεια για τις Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της "ζωντανής" μουσικής του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.

  Έδωσε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής ( φορέας ο οποίος της έκανε αφιέρωμα προ δεκαετίας περίπου ,  για τα 70 της χρόνια ) και τραγούδησε για τέσσερις συνεχείς χρονιές στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού .

  Η Δόμνα Σαμίου δεν σταμάτησε εκεί το έργο της και για επτά συναπτά έτη παρέδιδε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

  Το 2006 της παραδίδεται το βραβείο ΑΡΙΩΝ  για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού .

  Η μεγάλη αυτή Κυρία της παραδοσιακής μουσικής άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών αφήνοντας πίσω μια μεγάλη  παρακαταθήκη για της επόμενες γενεές .

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες