Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ  

   Στη φιλοσοφία της πρόληψης σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ενίσχυση της δημιουργικότητας των ατόμων, η έκφραση των συναισθημάτων τους, η ανάπτυξη των ικανοτήτων και των ταλέντων τους. Όσο περισσότερες επιλογές έχει ένας νέος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με δημιουργικό τρόπο, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να καταφύγει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

  Ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των ατόμων που καταφεύγουν στη χρήση ουσιών είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, κατάσταση που φαίνεται να προϋπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, της έναρξης χρήσης. Τα άτομα αυτά φαίνεται πως γενικά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανάγκη για την προσοχή των άλλων, έλλειψη δημιουργικότητας και αντλούν μικρή ικανοποίηση από τη ζωή και τον εαυτό τους. Έτσι, μέσω της χρήσης βιώνουν πλασματικά αισθήματα ευφορίας και νοιώθουν ότι γίνονται αποδεκτά από τον περίγυρό τους.

  Ένας τομέας δραστηριοτήτων που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που συμβάλλουν στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, είναι αυτός των τεχνών. Η ενεργητική ενασχόληση με κάποια τέχνη (π.χ. μουσική, θέατρο) προσφέρει στο άτομο επιπλέον ενδιαφέροντα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, μπορεί να το φέρει στο «προσκήνιο» - αποκτώντας την επιθυμητή προσοχή από τους γύρω του- καθώς και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μαθαίνει να έχει επιμονή και υπομονή (εχέγγυα απαραίτητα για να σταθεί ένας νέος κριτικά απέναντι στο θέμα των εξαρτήσεων), ικανοποίηση που πηγάζει από τον ίδιο τον εαυτό του και γενικά ικανότητες αντίστασης απέναντι στον πιθανό «πειρασμό» της χρήσης.

  Ακόμα και η έμμεση ενασχόληση με τις τέχνες ως ακροατής, θεατής ή αναγνώστης μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή ενός υγιούς τρόπου ζωής, δίνοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

  Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι τέχνες είναι «συναισθηματική» μόρφωση και ένα «συναισθηματικά» μορφωμένο άτομο μπορεί να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες με μεγαλύτερη ευελιξία, χωρίς να καταφεύγει σε συμπεριφορές που ενδέχεται να το βλάψουν.

Καλλιτεχνικά δρώμενα στο Ρέθυμνο

  Στο χώρο των τεχνών ανήκουν οι: αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση, μουσική, χορός, κινηματογράφος, θέατρο, όπερα, λογοτεχνία, χαρακτική, φωτογραφία, κόμικς κ.ά. Υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων που εμπλέκεται με τις τέχνες και είναι ανοιχτές σε όλους. Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτές μέσω της συμμετοχής του σε ανάλογες ομάδες ή ακόμα και με ατομική δραστηριοποίηση (π.χ. μαθήματα στο σπίτι, παρακολούθηση δρώμενων).

   Στο Ρέθυμνο υπάρχουν πολλές πολιτιστικές ομάδες που ενεργοποιούνται σε διάφορες μορφές τέχνης και συχνά παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην πόλη, με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας. Το έργο των ομάδων αυτών ενισχύεται σημαντικά, είτε με την ενεργό συμμετοχή μας, είτε με την απλή παρουσία μας στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

  Στόχος της στήλης αυτής είναι να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να σας δώσει μια γεύση από τον κόσμο των τεχνών…

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες