Γιατί οι αλλαγές με τρομάζουν τόσο; Πως θα τις αντιμετωπίσω;

Πολλά πράγματα αλλάζουν στις μέρες μας ˙ τίποτα δεν φαίνεται να μένει ίδιο γιατί ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Μπορεί να τρομοκρατηθείς όταν βλέπεις τα πράγματα που θεωρούσες δεδομένα να γίνονται αμφίβολα και να νιώθεις άγχος, απελπισία, φόβο και ανασφάλεια. Μπορεί ακόμα να αισθάνεσαι ότι χάνεις τον έλεγχο όταν οι αλλαγές στη ζωή σου είναι συνεχείς, ή όταν έρχονται ενώ δεν τις περιμένεις και δεν τις θέλεις. Ίσως οι αλλαγές να μας φαίνονται πολύ μεγάλες για να τις φανταστούμε και πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε.


 

Ερωτήματα όπως «τι θα κάνω μετά το Λύκειο; Θα πιάσω δουλειά ή θα σπουδάσω;», «Θα περάσω στο Πανεπιστήμιο; Κι αν τα καταφέρω, θα μπορέσω να προσαρμοστώ στις απαιτήσεις της σχολής μου;», «Θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα μόνος/η μου στην πόλη που θα περάσω; Θα βρω καινούργιους φίλους;» και « Θα βρω δουλειά στο επάγγελμα που σπούδασα ή θα αναγκαστώ να κάνω κάτι άλλο, μόνο και μόνο για το μεροκάματο;» έρχονται να προσθέσουν ακόμη περισσότερο άγχος σ’ αυτό που ήδη νιώθεις. Και δικαιολογημένα!
 Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική απ’ αυτό που περιμένουμε.
Πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα σχεδιάζουμε, όσο καλά κι αν τα έχουμε προγραμματίσει. Οι αποτυχίες  και οι απογοητεύσεις δε λείπουν, όπως επίσης και οι χαρές! Ακόμη και εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε συνεχώς σε μια διαδικασία αλλαγής ˙ πράγματα που χτες φάνταζαν ζητήματα ζωής ή θανάτου μπορεί σήμερα να μας φαίνονται αστεία. Έτσι, ενώ στην αρχή μπορεί να νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, τελικά βρίσκεις τρόπους και το ξεπερνάς.

 Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση κρίσης, ίσως είναι βοηθητικό να :
• Μιλήσεις με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις αυτό
που αισθάνεσαι και να πάρεις τη στήριξη που χρειάζεσαι.
• Εστιάσεις την προσοχή σου σε πράγματα που είναι σημαντικά για σένα και σου δίνουν
χαρά. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως μια βόλτα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα καλό βιβλίο, μια αγαπημένα ταινία…
• Προσπαθήσεις να δεις τις θετικές πλευρές που μπορεί να κρύβονται σ’ αυτό που ζεις
και να βρεις πως μπορείς να ωφεληθείς από την κατάσταση αυτή. Το θάρρος που χρειάζεσαι βρίσκεται μέσα σου. Άφησε το να έρθει στην επιφάνεια και να σε βοηθήσει.
• Μην αντιστέκεσαι! Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζεσαι.


Η αλλαγή είναι μια κατάσταση κρίσης που εμπεριέχει τόσο τον «κίνδυνο», όσο και την «ευκαιρία». Οι αλλαγές μπορεί να είναι πολύ θετικές και να σου προσφέρουν καινούργιες και συναρπαστικές εμπειρίες, ακόμη κι αν αυτό δε φαίνεται στην αρχή.

Μερικές φορές μια κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αρκεί να αλλάξει ο τρόπος που εσύ βλέπεις τα πράγματα. Προσπάθησε να δεις από άλλη οπτική γωνία την τρομακτική εικόνα που έχεις στο μυαλό σου. Είναι σαν να αλλάζεις την κορνίζα ενός πίνακα. Με την μία κορνίζα ο πίνακας δε φαίνεται πολύ ωραίος, ενώ, αν βάλεις μια άλλη, ο πίνακας φαίνεται υπέροχος!

 

 


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες