Οι γονείς μου δε λένε να με ακούσουν ! Πως μπορώ να τους μιλήσω;

  Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που ,παιδιά στην ηλικία σου, ισχυρίζονται ότι έχουν με τους γονείς τους, είναι ότι δεν τους ακούνε.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεις μόνο εσύ αυτό το πρόβλημα.


Πολλές φορές ίσως νιώθεις ότι οι γονείς σου είναι απασχολημένοι με τα δικά  τους προβλήματα και δεν σου αφιερώνουν το χρόνο που θα ήθελες, δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα και τις ανάγκες σου και ίσως,  ακόμα χειρότερα, δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά. Δικαιολογημένα σκέφτεσαι ότι δεν σου δίνουν την σημασία που θα ήθελες, δεν σε ακούν πραγματικά ˙ όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η πλευρά των γονιών που, καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν, νιώθουν μεγαλύτερη ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια επειδή πιστεύουν ότι ο κόσμος στο οποίο  μεγαλώνουν, είναι πιο επικίνδυνος από τον κόσμο στον όποιο μεγάλωσαν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι να « μην ακούν » και έτσι να μπλοκάρεται η επικοινωνία σας και να οδηγείστε σε συγκρούσεις.  

                                         

  Η λέξη κλειδί για αυτή την κατάσταση είναι η επικοινωνία. Αν θέλεις τον σεβασμό και την αποδοχή τους και αυτοί δεν δίνουν προσοχή στον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να επικοινωνήσεις μαζί τους, τότε θα πρέπει να δεις πως θα μπορούσαν να σε ακούσουν:

• Σκέψου πότε συνήθως προσπαθείς να μιλήσεις στους γονείς σου. Τους μιλάς  όταν είναι βιαστικοί ή όταν είναι  απασχολημένοι με κάτι άλλο; Όλοι, και οι γονείς επομένως έχουν μέρες και στιγμές που δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα από όσα λένε οι άλλοι.
• Βρες τον κατάλληλο χρόνο και τόπο όπου θα μπορέσετε να συζητήσετε χωρίς κάτι να σας αποσπά την προσοχή.
 Αν δεν είναι εύκολο να βρεθεί αυτή «η στιγμή», διεκδίκησε την! Κλείσε ένα ραντεβού!
• Σκέψου πώς συνήθως τους μιλάς. Κανείς δεν μπορεί να ακούσει προσεκτικά όταν νιώθει ότι κάποιος του «βάζει τις φωνές» ή του μιλά σε επικριτικό τόνο. Προσπάθησε να εκφράσεις τις ιδέες σου χωρίς να επικρίνεις ή να κάνεις σχόλια, όπως « ποτέ δεν το κάνεις αυτό» ή «ποτέ δεν ακούς αυτά που λέω ».
 Ο καλύτερος τρόπος  να μιλήσεις για αυτά που αισθάνεσαι είναι να χρησιμοποιείς το «εγώ μήνυμα». Αυτό σημαίνει ότι περιγράφεις το πώς νιώθεις από τη συμπεριφορά του άλλου, αποφεύγοντας να τον κατηγορήσεις, να τον κρίνεις και να είσαι εχθρικός μαζί του˙ π.χ.            «νομίζω ότι με αγνοείτε όταν σας μιλάω και σεις βλέπετε τηλεόραση » ή    «θυμώνω όταν δεν με ακούτε γιατί νομίζω ότι δεν με παίρνετε  στα σοβαρά». Έτσι, καταφέρνεις να επικοινωνείτε  με σεβασμό και χωρίς να κατηγορείτε  ο ένας τον άλλο.
 Όταν καταφέρεις να κάνεις τους γονείς σου να σε ακούσουν, δείξε τους ότι το εκτιμάς.
 Στην επικοινωνία είναι σημαντικό τόσο το να ακούμε,  όσο και το να μιλάμε. Επομένως είναι σημαντικό να αφιερώνεις το χρόνο που χρειάζεται για να ακούς και εσύ τους γονείς σου, χωρίς να τους διακόπτεις και με σεβασμό σε αυτά που έχουν να πουν, ανεξάρτητα αν συμφωνείς μαζί τους ή όχι. Δείχνοντας καλή θέληση κάνεις το πρώτο σημαντικό βήμα για μια ουσιαστικότερη επικοινωνία μαζί τους.

 

Η επικοινωνία είναι μια διαδικασία επαφής,  κατά την οποία δίνουμε και παίρνουμε μηνύματα και επηρεάζεται από παράγοντες που άλλοτε την δυσκολεύουν και άλλοτε την διευκολύνουν. Όμως η επικοινωνία μαθαίνεται, αλλάζει και καλυτερεύει ο τρόπος  που επικοινωνούμε, όταν μάθουμε τι κάνουμε λάθος. Παρόλο που δε μπορούμε ν’ αλλάξουμε τους γονείς μας,  μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς επικοινωνούμε μαζί τους!

 

 

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες