Πως μας επηρεάζουν οι αντιλήψεις των γονιών μας; Τι αντίκτυπο έχουν στη δική μας ζωή;

Συχνά έχεις την εντύπωση ότι οι γονείς σου θέλουν να ανακατεύονται σε όλα και σου συμπεριφέρονται σαν να ΄σαι μικρό παιδί. Ίσως βρίσκεις τις απόψεις τους μερικές φορές ανόητες, εκνευριστικές και πιεστικές.  Καθώς τώρα αξιολογείς το περιβάλλον σου αλλιώς, θα δεις και τους γονείς σου για πρώτη φορά με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Όταν ήσουν παιδί, ότι έλεγαν ή έκαναν σου φαινόταν σωστό. Τώρα όμως δεν είναι δυνατόν να συμφωνείς μαζί τους σε όλα.


Οι γονείς σου αισθάνονται υπεύθυνοι για σένα μέχρι τη στιγμή που θα  καταλάβουν ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τη ζωή και να στηριχθείς στις      δυνάμεις σου και έτσι θεωρούν καθήκον τους να αποφασίζουν, να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη ζωή σου. Μ’ αυτό τον τρόπο, πιστεύουν ότι θα σε προστατεύσουν από τους κινδύνους που υπάρχουν και θα επιλέξουν το καλύτερο για σένα.

Απ’ την άλλη πλευρά, τώρα διαμορφώνεις τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω σου, που είναι πολύ σημαντικά για σένα, αφού απεικονίζουν αυτό που είσαι ˙ και θέλεις οι γονείς σου να τα σέβονται. Όμως οι «διαφορετικές» πεποιθήσεις σου ίσως φαίνονται απειλητικές σ’ αυτούς. Αν και οι ιδέες σου αποδεικνύουν ότι είσαι ξεχωριστό άτομο, οι γονείς σου ίσως θεωρήσουν ότι έτσι απορρίπτεις κάποιες αξίες που γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικές ή ότι κατά κάποιο τρόπο σου κάνουν κακό.

Φυσικά και δεν έχεις τα ίδια πιστεύω με τους γονείς σου. Είσαι ξεχωριστό άτομο! Μεγαλώνεις σε διαφορετική εποχή και διαφορετικό κόσμο απ’ το δικό τους. Κάνε υπομονή και προσπάθησε να φανταστείς πόσο δύσκολο τους είναι να κατανοήσουν τον κόσμο σου. Αντί να τους απομακρύνεις προσπάθησε να εκφράσεις τη θέση και τις απόψεις σου :
      
 Μπορείς να συζητήσεις με τους γονείς σου και να τους δώσεις να καταλάβουν ότι θα ήθελες να είναι περισσότερο πρόθυμοι να σε καθοδηγήσουν στις προσπάθειες που κάνεις να γίνεις περισσότερο ανεξάρτητος/η, αντί να τα κάνουν όλα για σένα και να σου λένε συνέχεια τι να κάνεις.
 Μπορείς να εκφράσεις τις διάφορες απόψεις σου με πολλούς τρόπους. Οι λέξεις είναι το καλύτερο μέσο επικοινωνίας. Είναι σωστό και απαραίτητο να θέλεις να εκφράσεις αυτό που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι, γιατί έτσι εκφράζεις τον εαυτό σου!

• Προσπάθησε να κάνεις μια λίστα με τις κοινές σας αξίες που ενδεχομένως να περιλαμβάνει κάθε κοινό σας πιστεύω, όπως η σημασία της αγάπης, της ειλικρίνειας, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας, της πίστης, του σεβασμού και της υπευθυνότητας. Είναι πιθανόν η λίστα αυτή να είναι μεγαλύτερη από εκείνη που περιλαμβάνει τις διαφορές σας.
 Δώσε τους να καταλάβουν με τις πράξεις και τη συμπεριφορά σου, ότι είσαι έτοιμος/η να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες. Για παράδειγμα, όταν συμφωνείτε κάτι, φρόντισε να το τηρήσεις!
 Το γεγονός ότι παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις δε σημαίνει ότι βγάζεις τους γονείς σου εντελώς απ’ έξω. Διαβεβαίωσέ τους γι’ αυτό, δείχνοντάς τους ότι είσαι ακόμα πρόθυμος/η να δεχτείς την καθοδήγηση και την βοήθεια τους. 

Είναι δικαίωμα σου να διαφωνείς με τους γονείς σου. Η εφηβεία είναι η ηλικία εκείνη κατά την οποία προσπαθείς να διαμορφωθείς ως αυτόνομη προσωπικότητα, ξεχωριστή απ’ τους γονείς σου. Αν δεχόσουν όλες τις απόψεις τους χωρίς αντίρρηση, τότε δε θα είχες μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι σκέφτεσαι εσύ!

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες