Τι μπορώ να κάνω όταν νομίζω ότι δεν πάει άλλο;

Όλοι έχουμε τις μαύρες μας ορισμένες φορές! Οι γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης, ορισμένες φορές δεν οφείλονται ξεκάθαρα σε κάποιο λόγο και παρατηρούνται πολύ συχνά σ’ αυτή την ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να ξυπνήσεις μια χαρά το πρωί και στη συνέχεια να χαλάσει η διάθεση σου, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Όπως και να ‘χει, οι διακυμάνσεις της διάθεσης είναι κάτι το φυσιολογικό στην εφηβεία και έχουν να κάνουν τόσο με τις πολλές σωματικές και ορμονικές αλλαγές, όσο και με τις διάφορες προκλήσεις που καλείσαι να αντιμετωπίσε
ις.


Η αρνητική διάθεση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, και η πιο συχνή μορφή είναι να αισθάνεσαι μελαγχολία ή να μην έχεις «κέφια». Αυτού του είδους η διάθεση ακολουθεί μια απώλεια, υλική ή ψυχολογική. Υλική μπορεί να είναι όταν π.χ. χάσεις ένα αγαπημένο σου CD ή ένα σημαντικό δώρο. Ψυχολογική απώλεια μπορεί να είναι όταν π.χ.  δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου επειδή κάποιος φίλος σου συμπεριφέρεται άσχημα, όταν μαλώνεις με κάποιον στο σπίτι και αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτό, όταν νιώθεις ότι υφίστασαι διακρίσεις, όταν αποτύχεις σε ένα σημαντικό διαγώνισμα, όταν έχεις χωρίσει ή όταν χάσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Με το να μην μιλάς γι’ αυτό που αισθάνεσαι και να το κρατάς για τον εαυτό σου δεν κάνεις τίποτα! Άλλωστε, τα συναισθήματα αυτά παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο: μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά και μας κινητοποιούν για να λύσουμε το πρόβλημα.

Ορίστε λοιπόν μερικές ιδέες:

• Μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι, ένα φίλο, τους γονείς σου ή κάποιον ειδικό. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου, προτού προσπαθήσεις να διορθώσεις το πρόβλημα που μπορεί να έχεις με άλλους.
 Αν μπορείς, πήγαινε κατευθείαν στο άτομο με το οποίο έχεις πρόβλημα και συζήτησέ το διεξοδικά μαζί του. Μόλις
καταλάβεις τι δε πάει καλά στη σχέση θα σου είναι ευκολότερο να το διορθώσεις.
 Ακόμα κι αν δεν έχεις τη διάθεση προσπάθησε να γίνεις πιο δραστήριος/α. Η φυσική δραστηριότητα προκαλεί χημικές
αλλαγές στο σώμα σου που βελτιώνουν τη διάθεσή σου. 
 Μόλις αισθανθείς καλύτερα, μπορείς να αποφασίσεις αν θέλεις να αντιμετωπίσεις άμεσα το πρόβλημα που έχεις ή απλώς να
σταματήσεις να ασχολείσαι με το θέμα.
 Ακόμα και σε καταστάσεις που δεν διορθώνονται ( π.χ. θάνατος, αρρώστια), είναι σημαντικό να ακούς και να σέβεσαι τα
συναισθήματά σου, ακόμα και κείνα που θα ευχόσουν να μην είχες. Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζουμε να «σφίγγουμε τα δόντια», να συγκρατούμε τα δάκρυα και να μην εκφράζουμε τον πόνο και την θλίψη μας, νομίζοντας ότι έτσι τα ελέγχουμε. Στην πραγματικότητα, καταπιέζουμε αυτά που νιώθουμε με αποτέλεσμα να εξαντλούμαστε πραγματικά, σωματικά και ψυχικά. Όταν μπορώ να εκφράζω τον πόνο, τόσο πιο εύκολα εκείνος θα φύγει.

  Μερικές φορές η αρνητική διάθεση παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Για παράδειγμα, δε μπορείς να συγκεντρωθείς στο σχολείο, αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος/η, δε φροντίζεις τον εαυτό σου, δεν έχεις διάθεση να κάνεις απολύτως τίποτα - ούτε να μιλήσεις με κανένα-, κλαις χωρίς λόγο και σκέφτεσαι ότι τίποτα δεν αξίζει τον κόπο. Αισθάνεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου, νιώθεις απελπισία, μοναξιά και πόνο ˙ μπορεί ακόμη και να σκέφτεσαι να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί επίσης να εκδηλώνονται και στο σώμα σου με πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ανορεξία ή βουλιμία και δυσκολία στον ύπνο.


Μια τέτοια κατάσταση ονομάζεται κατάθλιψη και είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.
Διαφέρει από τη
στενοχώρια που όλοι νιώθουμε και μπορεί να συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.

 Παρόλο που όλοι έχουμε κατά καιρούς ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς εάν κάποια διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες/μήνες ή αν νιώθεις πολύ έντονα « ότι δεν πάει άλλο ». Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι αυτή είναι μια κατάσταση που δε μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος ή με φίλους και χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός ειδικού.

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες