Χωρίσαμε. Πως θα το ξεπεράσω;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει τον πόνο ή τη θλίψη από ένα χαμένο έρωτα. Κάποιες φορές δε μας πειράζει πολύ και μπορούμε να το αντέξουμε εύκολα, αλλά μερικές φορές ο πόνος αυτός μπορεί να είναι πραγματικά δυσβάσταχτος, καθώς δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον άλλο...


Τα συμπτώματα είναι γνωστά σε όλους μας: δεν έχεις όρεξη για φαγητό, δεν μπορείς να κοιμηθείς και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Η ζωή φαίνεται άδεια και δίχως νόημα. 
Προκειμένου να μην αισθάνονται έτσι,  πολλές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ορισμένους όχι και τόσο χρήσιμους τρόπους για να αντιμετωπίσουν έναν χωρισμό, όπως:
να επιδιώκουν επίμονα την επανασύνδεση,
να απομονώνονται και σκέφτονται συνεχώς τη σχέση
να πίνουν ή να κάνουν χρήση άλλων ουσιών προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα,
να ξεκινούν μια άλλη σχέση για να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους

Παρόλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι η στεναχώρια για τη χαμένη αγάπη κάποια στιγμή θα περάσει.
Όμως, το να ξεπεράσει κανείς έναν χωρισμό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται να περάσει από ορισμένα στάδια και απαιτεί χρόνο, που είναι διαφορετικός για τον καθένα μας.

Μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν είναι:

• Να αποδεχτείς το γεγονός ότι η σχέση έχει τελειώσει.
Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα σε σχέση με το χωρισμό. Πολλές φορές ελπίζουμε ότι ο/η πρώην σύντροφός μας θα αλλάξει γνώμη και θα θέλει να είναι ξανά μαζί μας. Όμως, τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Το σημαντικότερο: αν δεν αποδεχτείς ότι η σχέση έχει τελειώσει είναι δύσκολο να προχωρήσεις παρακάτω και να το ξεπεράσεις.

Να κατανοήσεις γιατί τελείωσε η σχέση.
Μπορεί ν’ αναζητήσεις μια εξήγηση από τον/την πρώην σου, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι ίσως και να μην μπορεί να σου δώσει απάντηση στο «γιατί;» Τελικά, οι απαντήσεις θα πρέπει να προέρχονται από σένα. Προσπάθησε να δεις τη σχέση ρεαλιστικά και ν’ αποδεχτείς το δικό σου ρόλο (καθώς και του/της συντρόφου σου) στο χωρισμό. Ρώτα τον εαυτό σου αν ήσουν πραγματικά ευτυχισμένος/η ή αν η σχέση αυτή πραγματικά κάλυπτε τις ανάγκες σου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν στο να καταλάβεις γιατί τελείωσε μία σχέση.

Να διαχειριστείς τα συναισθήματά  σου για την απώλεια της σχέσης. Προσπάθησε να διακρίνεις τα συναισθήματα που βιώνεις και να δεις τι τα προκαλεί. Μπορεί να νιώθεις λύπη, θυμό, ενοχή, απελπισία, αλλά και ανακούφιση.
Κάτι που θα σε βοηθήσει  πάρα πολύ είναι να μπορείς να μιλήσεις για τα συναισθήματα σου σε κοντινά σου πρόσωπα.

• Να αρχίζεις να διοχετεύεις το χρόνο σου αλλού και να συγκεντρωθείς σε άλλα πράγματα.
Ένας χωρισμός σημαίνει ότι θα υπάρχουν αναπόφευκτες αλλαγές στην καθημερινότητα σου και ότι μελλοντικά σχέδια και προσδοκίες θα αλλάξουν. Κάτι που βοηθάει πολύ σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρεις νέα πράγματα για να γεμίσεις το χρόνο σου. Αυτά μπορεί να είναι κάποιο νέο χόμπι ή δραστηριότητα ή μια καινούργια φιλία, κτλ.

• Να δεις το πώς ο χωρισμός μπορεί να έχει επηρεάσει την αυτοεκτίμηση σου.
Πολλές φορές ο χωρισμός είναι ένα πλήγμα στην εικόνα μας, που μπορεί να οδηγήσει σε στεναχώρια και θυμό. Έχει μεγάλη σημασία να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, να προσπαθήσεις να κάνεις ευχάριστα πράγματα και να αποφύγεις να απομονωθείς.
Προσπάθησε να μην γενικεύσεις την εμπειρία αυτή και σε μελλοντικούς συντρόφους, με σκέψεις όπως «κανείς δεν πρόκειται να με ξαναθέλει», «όλοι οι άνδρες είναι το ίδιο» κτλ. Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να κατηγορεί τον εαυτό του και να κάνει σκέψεις όπως «με χώρισε επειδή είμαι άσχημος/η, χοντρός/η, χαζός/η». 

Αν και το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι ένα επώδυνο γεγονός, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα και να αποκομίσεις σημαντικές εμπειρίες. Μερικά πράγματα που θα μάθεις για τον εαυτό σου είναι: ποιες είναι ανάγκες σου σε επίπεδο σχέσεων με τους άλλους, από πού προέρχονται οι ανάγκες αυτές, με ποιους νέους τρόπους μπορείς να τις ικανοποιήσεις και –το σημαντικότερο- πως μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά δυσκολίες και κρίσεις στη ζωή σου;
 

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες