Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΑ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ
                                    
Είναι αλήθεια ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα γύρω μας (οικονομική στενότητα, εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και το καθημερινό στρες) διογκώνονται -ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό-επιδρώντας αρνητικά στη διάθεσή μας. Έτσι, τα περιθώρια να κάνουμε θετικές κι αισιόδοξες σκέψεις σε δύσκολους καιρούς, μπορεί να στενεύουν πολύ.
  Από την άλλη, καθημερινά κατακλυζόμαστε από μια πληθώρα ερεθισμάτων που προωθούν το μήνυμα «σκέψου θετικά».Τραγούδια, εγχειρίδια αυτοβοήθειας, επιστήμονες, μας πληροφορούν και μας παρακινούν προς μια αισιόδοξη και ευδιάθετη στάση ζωής,αποθαρρύνοντας μας ταυτόχρονα από την μίζερη και απαισιόδοξη περισυλλογή.
Είναι, πάντως, γεγονός ότι η αισιοδοξία είναι ένα από τα καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και τις αντιξοότητες που την περιβάλλουν - ο αισιόδοξος άνθρωπος είναι πρόθυμος να αναλάβει δράση, αφού πιστεύει ότι μπορεί να βελτιώσει μία κατάσταση ή, έστω, να προσαρμόσει τη ζωή του ανάλογα, αν κάτι δε μπορεί ν’ αλλάξει.


Τι είναι ,λοιπόν , η αισιοδοξία ;

 Η αισιοδοξία, σαν ψυχική διάθεση, είναι η τάση να κοιτάζει κάποιος τη φωτεινή και θετική πλευρά της ζωής ,να προσδοκά ότι
τα πράγματα θα πάνε καλά ,παρά τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις. Ο Seligman,ψυχολόγος και δημοσιογράφος(1998) ,ορίζει την αισιοδοξία ως «τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν στον εαυτό τους τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους». Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η αποτυχία οφείλεται σε κάτι που μπορεί να αλλάξει, ώστε την επόμενη φορά να πετύχουν , π.χ. αλλάζοντας τακτική ή αναζητώντας συμβουλές, σε αντίθεση με τους απαισιόδοξους, που αποδίδουν την αποτυχία σε κάποιο προσωπικό τους μειονέκτημα ή αδυναμία, πιστεύοντας έτσι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι πρώτοι, λοιπόν, θα σκεφτούν «η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι λάθος»,ενώ οι δεύτεροι «δε θα τα καταφέρω». Η ελπίδα, η αποφασιστικότητα και η πίστη ότι «μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο» χαρακτηρίζουν τους μαχητές της ζωής.

Μπορώ να είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος;

 Ο αισιόδοξος άνθρωπος είναι πρόθυμος να αναλάβει δράση, να κινητοποιηθεί , μια και πιστεύει ότι αν συμπεριφερθεί ενεργά ,με
επιμονή ,αλλά και με ελπίδα μπορεί να πραγματοποιήσει τους στόχους του και να βρει δημιουργικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων - αρκεί, ασφαλώς, η αισιοδοξία αυτή να είναι ρεαλιστική , καθώς μια αφελής και υπέρμετρη αισιοδοξία συχνά αποβαίνει καταστροφική.
 Προκειμένου να είναι κανείς λοιπόν ρεαλιστικά αισιόδοξος, χρειάζεται να τροφοδοτείται από τα θετικά και πραγματικά
αποτελέσματα των προσπαθειών του, να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, όπως και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις ενέργειές του και να πράττει αναλόγως. Για παράδειγμα, αν τόσο οι επανειλημμένες προσπάθειές μου, όσο και η φυσική μου κατάσταση , δε με «ενθαρρύνουν» να πετύχω στο στίβο, καλό θα ήταν ίσως να αντικαταστήσω το στόχο μου με άλλον, πιο ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο .

Γιατί είναι σημαντικό να είναι κανείς αισιόδοξος;

Οπωσδήποτε , το να διατηρεί κανείς  μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή έχει τα πλεονεκτήματά του:
 - Οι αισιόδοξοι άνθρωποι μπορούν να αναπτύσσουν καλύτερες ικανότητες αντιμετώπισης με επιτυχία δύσκολων καταστάσεων
,με αποτέλεσμα να προστατεύονται από  το στρες, την απελπισία ή την κατάθλιψη .Αυτή η στάση ζωής τους προκαλεί θετικά συναισθήματα και έχει άμεση συσχέτιση με την καλή υγεία, ψυχική και σωματική και- όπως υποστηρίζουν κάποιες έρευνες- ακόμη και με τη μακροβιότητα.
- Επίσης, αποδέχονται τις αλλαγές με μία θετική στάση , βλέποντας την καλή τους πλευρά, και πιστεύουν ότι μπορούν να
διδαχτούν και από τις αποτυχίες τους. Γενικά, θα λέγαμε ότι παραμένουν στις θετικές πτυχές μιας κατάστασης, προσπαθώντας να την αξιοποιήσουν δημιουργικά.
- Τέλος, φαίνεται ότι βλέπουν με πιο χαρούμενη και θετική ματιά τον κόσμο και αναπτύσσουν καλύτερες διαπροσωπικές και
κοινωνικές σχέσεις, κάτι που τους επιτρέπει να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις προκλήσεις και τις δοκιμασίες της ζωής. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ή αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι κι ότι ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο άκρα δεν υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο στάδιο. Στην πραγματικότητα όμως, όλοι είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι μέχρι ένα σημείο, το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει , ανάλογα με την περίσταση .

Η αισιοδοξία μαθαίνεται;

  Σύμφωνα με τον Seligman, η αισιοδοξία μαθαίνεται, αλλά χρειάζεται συστηματική και επίμονη εξάσκηση. Αυτό που βοηθάει
καταρχήν, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή περιλαμβάνει και αντιξοότητες και ,στη συνέχεια, να αντιληφθούμε  τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σ’ αυτές. Η ζωή προϋποθέτει προβλήματα τόσο για τον αισιόδοξο , όσο και για τον απαισιόδοξο. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι ο πρώτος πιστεύει ότι τα αρνητικά είναι προσωρινά και εξωτερικά, ενώ ο δεύτερος μόνιμα και προσωπικά. Φαίνεται, λοιπόν, ιδιαίτερα αποτελεσματικό το να μάθουμε να αμφισβητούμε τις απαισιόδοξες σκέψεις, βρίσκοντας επιχειρήματα υπέρ των αισιόδοξων και κοιτάζοντας τα αντικειμενικά δεδομένα μιας κατάστασης.   
  Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως η τάση προς μια αισιόδοξη ή απαισιόδοξη ιδιοσυγκρασία εμφανίζεται από τον πρώτο χρόνο
της ζωής.
  Φαίνεται ότι ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή μας -αισιόδοξη και πρόσχαρη, ή απαισιόδοξη -  τείνουμε να αποκωδικοποιούμε
ανάλογα τα ερεθίσματα και να αντιδρούμε σ’ αυτά είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο. Αν π.χ. συναντήσω κάποιον γνωστό στο δρόμο και με χαιρετήσει βιαστικά, σκέφτομαι ότι ήθελε να με αποφύγει, ή ότι απλά είναι πολύ απασχολημένος.
  Συχνά αποκτούμε αρνητικές πεποιθήσεις, που εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας και επηρεάζουν τον τρόπο που ενεργούμε.
Άνθρωποι με πεσιμιστικές σκέψεις συχνά  εγκαταλείπουν νωρίς τις προσπάθειές τους, όταν συναντήσουν μια δυσκολία.
Όμως, παρόλ’ αυτά, οι εμπειρίες και τα συναισθηματικά μαθήματα στην παιδική ηλικία μπορούν να επιδράσουν βαθιά και
ουσιαστικά στη διαμόρφωση της ιδιοσυγκρασίας. Άλλωστε,  ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει εύπλαστος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής  , κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να επιδράσουμε στην απαισιόδοξη προδιάθεσή μας αποφασιστικά- αρκεί να το προσπαθήσουμε εντατικά.

Γιατί πρέπει να μεγαλώνουμε αισιόδοξα παιδιά;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αισιοδοξία είναι μια ικανότητα που πλάθεται κατά την παιδική ηλικία. Σ’ αυτό το σημείο η στάση
ζωής των γονέων με το ζωντανό τους παράδειγμα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ένα παιδί που βλέπει με χαρούμενη και αισιόδοξη ματιά τον κόσμο, μπορεί να θέσει πιο  εύκολα στόχους και να προσπαθήσει με αγωνιστική διάθεση και αυτοπεποίθηση να τους πραγματοποιήσει. Παράλληλα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζει τις καθημερινές δυσκολίες με μαχητικότητα και θετική διάθεση , αλλά και να έχει καλή φυσική κατάσταση . Η αισιοδοξία λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη για το παιδί σε τομείς όπως το σχολείο, τα σπορ ή άλλου είδους δραστηριότητες.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν αισιόδοξα;

Είναι , καταρχήν, σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αισιοδοξία σα στάση ζωής είναι κάτι που δε διδάσκεται σε μια μέρα. Άρα
χρειάζεται να υιοθετήσουμε εμείς ως γονείς μια θετική και αισιόδοξη πρακτική στην καθημερινότητά μας , κάτι που θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά μας.
Κάποιες πρακτικές ιδέες για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν πιο αισιόδοξα, είναι:
 Να βλέπουμε τη φωτεινή και θετική πλευρά της ζωής, δίνοντας έτσι ένα πρότυπο αισιοδοξίας στα παιδιά, ακόμη και στις
πιο απλές καταστάσεις, π.χ. μπορούμε να  προτρέψουμε τα παιδιά να αξιοποιήσουν το χρόνο τους  δημιουργικά κι ευχάριστα εντός σπιτιού μία βροχερή μέρα , αντί να παραπονιόμαστε για τον «κακό καιρό».
 Να μάθουμε στα παιδιά να επικεντρώνονται στα θετικά σημεία και στις επιτυχίες τους ,ενθαρρύνοντάς τα παράλληλα να
προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα αδύνατά τους σημεία.
 Να επαινούμε όχι μόνο τις επιτυχίες τους, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν προς αυτήν την κατεύθυνση , π.χ. το
μεθοδικό διάβασμα για έναν καλό βαθμό ( είναι, εξίσου, σημαντικό όμως να εκτιμάμε και την ίδια την προσπάθεια των παιδιών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα  ). Μ’ αυτόν τον τρόπο , ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή τους, προάγοντας παράλληλα την αισιόδοξη και θετική τους διάθεση.
 Έχει ιδιαίτερη σημασία να χρησιμοποιούμε θετικά φορτισμένες λέξεις , που επηρεάζουν ανάλογα τη διάθεσή μας και να
αποφεύγουμε την επίκριση και τα αρνητικά σχόλια , όταν π.χ. εμφανίζεται ένα πρόβλημα ή το παιδί αποτυγχάνει σε κάτι. Φράσεις όπως, «Ίσως ήσουν κουρασμένος σήμερα. Μπορείς να δοκιμάσεις ξανά» δίνουν μια αισιόδοξη προοπτική και ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιριών στο άμεσο μέλλον.
• Ακόμη και οι δυσκολίες , π.χ. μια ένταση στην οικογένεια ή μια απόλυση, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία
και διάθεση επανορθωτική ,αλλά και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Το μήνυμα που πρέπει να μεταδίδουμε με τη στάση μας να είναι ότι υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ή επιλογές για καθετί, αρκεί να τις αναζητήσουμε.
 Να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα θετικά μας συναισθήματα, όπως τη χαρά ή τον ενθουσιασμό μας, ενθαρρύνοντας
έτσι τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.
• Να μην ξεχνάμε να εμπλουτίζουμε με χιούμορ και χαμόγελο τη ζωή μας ,αλλά και ν’ αναζητάμε αφορμές για χαρά στην
καθημερινότητά μας.
 Να απολαμβάνουμε το παρόν, για να μάθουν τα παιδιά να κάνουν το ίδιο στη ζωή τους – και να μη σκεφτόμαστε ότι αυτό
δε μπορεί να διαρκέσει πολύ, π.χ. «αν χαρώ πολύ σήμερα, αύριο κάτι θα πάει στραβά».


Η αισιοδοξία, σα διάθεση και καθημερινή πρακτική , αξίζει να γίνει μέρος της ζωής μας , αφού μας προσανατολίζει να αναζητάμε τα όμορφα πράγματα που υπάρχουν γύρω μας και μας τροφοδοτεί με ελπίδα και δύναμη .
Με την αισιοδοξία αποκτούμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά προβλήματα σα θέματα προς διεκπεραίωση,
αναλαμβάνοντας δράση προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε κάθε περίπτωση. Έτσι, γινόμαστε πιο ενεργοί, αφού αντί να υιοθετούμε τον αρνητισμό που μας περιβάλλει, αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη για την ίδια τη ζωή μας , στο βαθμό που μπορούμε να την επηρεάσουμε, παρακινώντας και ενθαρρύνοντας και τους γύρω μας να αποκτήσουν μια πιο θετική και δυναμική στάση ζωής.

 


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες