"Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΞΑΝΑ."
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

«Αυτό που έφερες να το πάρεις και να το γυρίσεις πίσω!!!»:μια από τις εκφράσεις που μπορεί να ακούσουν συχνά οι γονείς, επιστρέφοντας στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό τους!!
Η γέννηση ενός παιδιού δεν μπορεί παρά να είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Ένα νέο μέλος εισέρχεται στην οικογένεια, που με τη παρουσία του θα πλουτίσει και θα ενδυναμώσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Συχνά, τα μέλη μιας οικογένειας εμφανίζονται ανέτοιμα για την υποδοχή ενός μωρού. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το μικρό αδερφάκι του νεοφερμένου, αλλά και τους ίδιους τους γονείς.


Το μεγαλύτερο παιδί έχει δίκιο όταν λέει στη μαμά του να επιστρέψει το καινούριο μωρό, αφού δυσκολεύεται να δεχτεί ότι κάποιος άλλος παίρνει τη θέση του στην οικογένεια. Το καινούριο μωρό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων, ενώ -έως τώρα- αυτό απολάμβανε όλα τα προνόμια. Το παιδί μπορεί να σκέφτεται πώς δε νοιάζονται πια γι’ αυτό και πως δεν το αγαπούν. Συχνά, οι γονείς αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο παιδί εκφράζεται επιθετικά προς το μικρότερο, εκδηλώνει στοιχεία παλιμπαιδισμού, ενώ άλλοτε μπορεί να γίνει δύστροπο, ανυπάκουο και να εμφανίσει διαταραχές λόγου, νυχτερινή ενούρηση, φοβικά συναισθήματα κ.α.. Γενικά, νοιώθει ότι έχασε τη θέση του μέσα στην οικογένεια και τώρα πρέπει να βρει μια καινούρια.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για την άφιξη του νέου μέλους;

Το παιδί χρειάζεται να συμμετέχει σε όλα τα στάδια, από την εγκυμοσύνη έως τον τοκετό. Γενικά, είναι δύσκολο να καταλάβει τι σημαίνει η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας. Ειδικότερα, αν είναι μικρότερο από τεσσάρων ετών, μη δώσετε ιδιαίτερη έμφαση, γιατί τα πολύ μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται για γεγονότα που αργούν να συμβούν. Επίσης, αποφύγετε να πείτε ότι το νέο μωρό θα είναι ένας καινούργιος φίλος, επειδή για τα πρώτα 1-2 χρόνια αυτό θα είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Πάνω από όλα, χρειάζεται να είστε ειλικρινείς για όλες τις επικείμενες αλλαγές που θα συμβούν στην οικογένειά σας και να συμπεριλάβετε το παιδί σας σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας, χωρίς υπερβολές. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να επιδιώξετε τη συμμετοχή του στην επιλογή της κούνιας και των ρούχων του καινούριου μωρού. Είναι καλό να μοιραστείτε το ευχάριστο αυτό γεγονός χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό, τον οποίο δε θα μπορέσει να κατανοήσει και να συμμεριστεί. Εξηγήστε στο παιδί σας με σαφήνεια ότι, όταν γεννηθεί το μωρό, εσείς θα τα αγαπάτε και τα δύο εξίσου. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν έχει λόγο να ανησυχεί, γιατί και εσείς και ο μπαμπάς του θα συνεχίσετε να το αγαπάτε όπως και πριν.

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι.

Από τη στιγμή που το νέο μωρό φτάνει στο σπίτι, οι γονείς καλούνται να βοηθήσουν το μεγαλύτερο παιδί να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην οικογένεια. Για να μην νιώσει ότι απειλείται από την παρουσία του μωρού, θα βοηθούσε αν ένοιωθε ότι είναι χρήσιμο και απαραίτητο για το μικρό του αδερφάκι, αναπτύσσοντας έτσι συναισθήματα προσφοράς και φροντίδας, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να εξελιχθούν σε αποδοχή και αγάπη. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στο παιδί ν’ ανακαλύψει καινούρια δεδομένα για τη θέση του στην οικογένεια, ν’ ανακαλύψει ότι δεν είναι πια μωρό και ότι μπορεί να κάνει και άλλα σημαντικά πράγματα. Για τον λόγο αυτό, κάθε φορά που το παιδί λειτουργεί προς αυτήν τη κατεύθυνση οι γονείς καλό είναι να το επιβραβεύουν.

Το παιδί μου ζηλεύει το μικρότερο αδερφάκι του…και τώρα;

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό, αναμενόμενο και αποδεκτό συναίσθημα. Οι γονείς δε χρειάζεται να αγχώνονται, αλλά να το αντιμετωπίζουν με ηρεμία και ψυχραιμία, δίνοντας χρόνο και χώρο στο παιδί να βιώσει και να κατανοήσει το καινούριο αυτό συναίσθημα. Κάποια «βήματα» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς είναι τα εξής:

 •  Να προσπαθήσουν να περνάνε έστω και λίγο ποιοτικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί χωρίς διακοπές από άλλους, ούτε από το καινούριο μωρό. Επίσης, χρειάζεται να είναι σίγουροι ότι δε δείχνουν προτίμηση σε ένα από τα δύο. Να αποφεύγουν να συγκρίνουν τα παιδιά, αλλά αντίθετα να εκτιμούν και να προάγουν τη διαφορετικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα και το αίσθημα της ζήλιας ανάμεσα στα αδέρφια.
 • Χρειάζεται να επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να τα βοηθούν να τα αποδεχτούν. Τα σχόλιά τους είναι καλύτερο να είναι γενικά, όπως «ξέρω ότι είναι δύσκολο για σένα που η μαμά περνά πολύ χρόνο με το μωρό» αντί «ξέρω ότι δεν σου αρέσει το μωρό μας, γιατί σου πήρε τη μαμά». Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να ενισχύουν τη ζήλια του παιδιού, χωρίς όμως να την απορρίπτουν.
   
 • Επίσης, είναι καλό να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν σχόλια όπως «δεν μπορούμε να πάμε τώρα στις κούνιες γιατί ο αδερφός σου πρέπει να κοιμηθεί» ή «δεν μπορώ να παίξω μαζί σου γιατί αλλάζω το μωρό». Ένα γενικότερο σχόλιο, όπως «θα παίξουμε σε λίγο» ή «θα πάμε στις κούνιες το απόγευμα» βοηθά το παιδί να διαχωρίσει την άρνηση του γονιού από την ύπαρξη ενός αδερφού. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποδίδουν ευθύνες σε κανένα από τα δυο παιδιά για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν την δεδομένη στιγμή.
 • Είναι σημαντικό να επιβραβεύουν τη θετική συμπεριφορά των παιδιών, χωρίς να συγχέουν την επιβράβευση με τη δωροδοκία. Όπως η αγορά ενός παιχνιδιού ως αντάλλαγμα για μια καλή και θετική συμπεριφορά. Η ενθάρρυνση και η καλή επικοινωνία είναι τα καλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση της ζήλιας. Οι φωνές, οι τιμωρίες και οι υπερβολικές απαιτήσεις απλά την ενισχύουν. Γι’ αυτό και οι συνέπειες για αρνητικές συμπεριφορές χρειάζεται να είναι προσεκτικά επιλεγμένες, ώστε να διδάξουν στο παιδί πώς να συμπεριφέρεται γενικά, χωρίς να εμπλέκεται το αδερφάκι. Αν, για παράδειγμα, του στερήσουμε ένα παιχνίδι επειδή χτύπησε τον αδερφό του, το κάνουμε επειδή δεν θέλουμε να χτυπάει. Το σχόλιο που θα συνοδεύει μια τέτοια συνέπεια θα είναι ουδέτερο, π.χ. «έχουμε πει ότι δεν χτυπάμε όταν θυμώνουμε. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείς να παίξεις με το τρενάκι για την υπόλοιπη μέρα».

Συμπεριφορές που δυσκολεύουν και προβληματίζουν.

"Πισωγύρισμα"

Η γέννηση και ο ερχομός του μικρότερου παιδιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μεγαλύτερο ως προς τις δεξιότητες που πρόσφατα απέκτησε. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν διαφορές στις διατροφικές του συνήθειες, στην ομιλία, στην διαδικασία ντυσίματος, αλλά και στη χρήση τουαλέτας. Είναι πιθανό να αναζητήσει την παλιά του κούνια ή ακόμα και να ζητήσει να κοιμάται με τους γονείς του. Την περίοδο αυτή είναι πολύ σημαντική η επιβράβευση για τις επιθυμητές συνήθειες που συνεχίζουν όπως και πριν, ακόμα και αν αυτές είναι λίγες. Ακόμα και απλές αρνητικές παρατηρήσεις όπως "τι κάνεις τώρα, αυτό το κάνουν τα μωρά" μπορεί να γίνουν κίνητρο για το μεγαλύτερο παιδί να τις επαναλάβει και να τις χρησιμοποιεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

"Θυμός και ανεπιθύμητη συμπεριφορά"

Ο θυμός αποτελεί μια φυσική αντίδραση του ατόμου απέναντι σε μια εξωτερική «απειλή». Είναι ένα απαραίτητο συναίσθημα ώστε να μπορούμε να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, όταν κάποιος μας αδικήσει ή μας πληγώσει. Ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό, συνήθως υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα και αφορά όλες τις ηλικίες. Όλα τα παιδιά μπορούν να βιώσουν έντονα συναισθήματα θυμού και συγκεκριμένα όταν έρχονται αντιμέτωπα με την καινούρια οικογενειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τον ερχομό του νέου μωρού. Πολλές φορές, όχι μόνο θυμώνουν με τα μικρά τους αδερφάκια, αλλά ισχυρίζονται ακόμα και ότι τα μισούν. Μια τέτοια δήλωση μπορεί να πανικοβάλλει και να αγχώσει τους γονείς, των οποίων η πρώτη πιθανή αντίδραση θα είναι να το μαλώσουν και να του πουν ότι: "δεν κάνει να μισείς κανέναν", "είσαι κακό παιδί", "πρέπει να αγαπάς το αδερφάκι σου". Όμως μια τέτοια αντίδραση περισσότερο θα πληγώσει και θα εντείνει το θυμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό, αρχικά, να αποδεχτούν οι γονείς το συναίσθημα του παιδιού, χωρίς να το κατηγορήσουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν από πού πηγάζει. Το παιδί με το θυμό εκφράζει την ανάγκη του για προσοχή από τους γονείς, αλλά και την "επιστροφή" στην πρότερη οικογενειακή δομή ˙ όταν δηλαδή δεν υπήρχε το καινούριο αδερφάκι. Μία φράση που θα βοηθούσε το παιδί να ανοιχτεί, να μιλήσει και να μοιραστεί αυτά που νοιώθει, είναι για παράδειγμα: "Μου φαίνεται ότι θα ήθελες να είναι τα πράγματα όπως πριν γεννηθεί το αδερφάκι σου, ε;" δίνοντας του έτσι την ευκαιρία να απαντήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του˙ αντί να τα κρατάει μέσα του, εκδηλώνοντας τα πιθανώς με ανεπιθύμητες πράξεις. Μετά από μια τέτοια συζήτηση, μπορούν ο γονιός και το παιδί να βρουν λύσεις που θα το κάνουν να αισθάνεται καλύτερα, ακόμα και αν αυτές δεν είναι άμεσες. Εν τέλει, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι η συζήτηση και η επαφή.

Κάποιες ιδέες για την αντιμετώπιση συμπεριφορών που δυσκολεύουν και προβληματίζουν είναι:

Εξηγήστε στο παιδί ότι τα συναισθήματά του είναι αποδεκτά, αλλά παρόλα αυτά κάποιες συμπεριφορές δεν παύουν να είναι απαγορευμένες.

Παρατηρήστε πότε συμβαίνουν. Όταν είναι πεινασμένο και κουρασμένο, γίνεται ανυπόμονο. Συνήθως τα ξεσπάσματα θυμού εμφανίζονται προς το τέλος της ημέρας, όταν το παιδί και οι γονείς είναι κουρασμένοι. Έτσι θα μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι και να αποφύγετε πράγματα που θα εντείνουν την ατμόσφαιρα.

Προσανατολίστε το παιδί σε κάτι που το ευχαριστεί. Λίγη μουσική, ένα παραμύθι. Δείξτε διάθεση να περάσετε χρόνο μαζί του ή προτείνετε να το πάτε μία βόλτα.

Αγκαλιάστε το. Η σωματική επαφή είναι κατευναστική και ανακουφιστική για τα παιδιά, τα οποία την έχουν περισσότερο ανάγκη απ’ όσο νομίζουμε.

Βάλτε όρια, δώστε εναλλακτικές λύσεις και αποφύγετε τους εκβιασμούς.

Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις, για να του δείξετε ότι καταλαβαίνετε ότι στενοχωριέται ή είναι θυμωμένο, αλλά αυτό που θέλει μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο ή κάποια άλλη στιγμή.

Δείξτε ψυχραιμία και υπομονή κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αν αγχωθείτε ή θυμώσετε, χειροτερεύετε την κατάσταση. Η δική σας ψυχραιμία είναι αντανακλαστική για το παιδί. Πολλές φορές βοηθάει απλά να αδιαφορήσετε για την κρίση μέχρι αυτή να περάσει. Σε περίπτωση που το ξέσπασμα είναι έντονο και είναι παρόντες και άλλοι ή συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, να αποσύρετε το παιδί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ένα ήσυχο χώρο, διατηρώντας την ψυχραιμία σας..

Θυμηθείτε ότι όσο και να προσπαθείτε να μην υπάρχουν αντιζηλίες και αψιμαχίες, αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω του ότι εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατό να δώσετε ακριβώς την ίδια προσοχή ταυτόχρονα και στα δύο ή τρία παιδιά. Τονίστε στον εαυτό σας και στα παιδιά, ότι προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο για το καθένα ξεχωριστά, και εστιάστε στο γεγονός ότι το καλύτερο που έχετε να τους προσφέρετε είναι ότι πάντα θα έχουν το ένα το άλλο.

Οι γονείς είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με υπομονή. Εξάλλου, όλα γίνονται για την αγάπη τους.

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες