ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ

   Στην χώρα μας, τα παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον όπου η κατανάλωση αλκοόλ  αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Το πολιτισμικό στερεότυπο απαιτεί συχνά την κατανάλωση αλκοόλ στα γεύματα, σε κοινωνικές συναθροίσεις και σε βραδινές εξόδους και έτσι οι νέοι μεγαλώνουν με αυτές τις εικόνες.


   Παρόλο που η χρήση αλκοόλ απαγορεύεται στους ανήλικους, αυτό δεν τους εμποδίζει από το να κάνουν κατανάλωση, μιμούμενοι τους ενήλικες. Άλλωστε, η εφηβεία είναι μια περίοδος που θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα.  Ο πειραματισμός με το αλκοόλ στην  ηλικία αυτή είναι αρκετά συχνός. Ορισμένοι έφηβοι θα δοκιμάσουν, θα πειραματιστούν και θα σταματήσουν. Άλλοι θα συνεχίσουν την κατανάλωση περιστασιακά. Μερικοί άλλοι όμως θα εξαρτηθούν από το αλκοόλ, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον εαυτό τους, όσο και στο περιβάλλον τους.
   Όλες οι έρευνες πια, δείχνουν ότι η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό τους ανθρώπους, από πολύ μικρή ηλικία, να καλλιεργήσουν δεξιότητες, όπως να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να έχουν θετική στάση για τη ζωή και να αναπτύξουν το αίσθημα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Το θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων από ουσίες, τόσο παράνομων, όσο και νόμιμων, όπως το αλκοόλ, αφορά την οικογένεια και είναι πρωταρχική ευθύνη των γονιών. Ο γονιός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά, με τη στάση που έχει ο ίδιος για τη ζωή, την εξέλιξη των παιδιών του.
   Η πρόληψη ξεκινάει πρώτα από τους ίδιους τους γονείς. Αφορά το κατά πόσο ο κάθε γονιός φροντίζει τον εαυτό του (τόσο την ψυχική, όσο και την σωματική του υγεία), τις δικές του ανάγκες και σχέσεις,  την προσωπική του εξέλιξη. Ο γονιός είναι πρότυπο και έμπνευση ζωής για το παιδί.

Τι μπορούν λοιπόν, να κάνουν οι γονείς;
   Η ενημέρωση για το αλκοόλ, παρόλο που βοηθάει, δεν αρκεί από μόνη της για να αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
 
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να προστατεύετε το παιδί σας από το αλκοόλ:

 • Ξεκαθαρίσετε τη θέση σας για το πώς αισθάνεστε σε σχέση με το αλκοόλ.
  Συζητήσετε με επιχειρήματα αλλά ακούγοντας πάντα και τη δική τους άποψη. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας κάνει ερωτήσεις και πάρτε στα σοβαρά τις απορίες του.
 • Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ.
  Ενημερωθείτε για το αλκοόλ και για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση του. Αρχίστε μια συζήτηση γενικά γιατί οι άνθρωποι κάνουν χρήση αλκοόλ και αν οι κίνδυνοι αξίζουν το ρίσκο. Ακόμη και ο πειραματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος. Έτσι, βοηθάτε το παιδί σας να αντισταθεί στις επιρροές μειώνοντας την πιθανότητα του πειραματισμού.
 • Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας.
  Είναι πιο πιθανό να μιλήσει το παιδί μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή και του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι  ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει. Να θυμάστε ότι όταν συζητάτε για σοβαρά θέματα χρειάζεται να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του.
  Δώστε έμφαση στα θετικά στοιχεία του παιδιού και μειώστε την άσκηση κριτικής. Η στοργή και ο σεβασμός κάνουν το παιδί να αισθανθεί καλά, ενισχύουν την θετική συμπεριφορά δυναμώνοντας την αυτοπεποίθησή του.
 • Καθορίστε σωστές και υγιείς αρχές και αξίες μέσα στην οικογένεια σας.
  Ένα ισχυρό σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει «όχι» σε ό,τι δεν του ταιριάζει, αντί να παρασύρεται «σε φίλους και παρέες».
 • Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα.
  Γίνετε θετικά πρότυπα για το παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι η δική σας συμπεριφορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις στάσεις και τις συνήθειες του παιδιού σας. Λειτουργήστε υπεύθυνα και υποδειγματικά στη ζωή του και κατ’ επέκταση υιοθετήστε εσείς πρώτοι τη συμπεριφορά που θα θέλατε να έχει αυτό.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των «φίλων».
  Αναγνωρίστε πόσο δύσκολο είναι να αντισταθεί στους συνομηλίκους. Ενισχύστε το παιδί σας να υπερασπιστεί τη θέση του και να κατανοήσει ότι δεν απορρίπτει τους φίλους του, αλλά τις επιλογές τους.
 • Δώστε τους πληροφορίες για το τι μπορούν να κάνουν, σε περίπτωση που οι ίδιοι ή/και οι φίλοι τους κάνουν χρήση αλκοόλ.
  Είναι σημαντικό να δώσετε στα παιδιά συγκεκριμένες εναλλακτικές που θα τα βοηθήσουν να φερθούν υπεύθυνα και να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
 • Δημιουργήστε τους κανόνες της οικογένειας σε σχέση με το αλκοόλ.
  Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στο παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν μαζί του ποιες θα είναι οι συνέπειες αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.
 • Δείξτε του ότι η διασκέδαση δεν συνδέεται μόνο με το αλκοόλ.
  Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας. Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες μπορούν να δώσουν νόημα στη ζωή του – κρατώντας το μακριά από τις εξαρτήσεις. Μέσα από τα  ενδιαφέροντα αυτά, θα αποκτήσει αυτοεκτίμηση και θα αναπτύξει μια δυνατή προσωπικότητα.
 • Ενωθείτε με άλλους γονείς.
  Δημιουργήστε υποστηρικτικές ομάδες με άλλους γονείς όπου θα μπορείτε να συζητάτε και να αναζητάτε λύσεις σε κοινά προβλήματα.
 • Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ. Ζητήστε βοήθεια και απευθυνθείτε σε ειδικευμένους φορείς.

 Ωστόσο, πέρα και πάνω από τις όποιες πρακτικές οδηγίες που μπορεί να παρέχονται στους γονείς, ο πιο βασικός παράγοντας για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, είναι η ζεστή σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών, που μπορεί να  προσφέρει προστασία και αίσθημα ασφάλειας, ακόμα και όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στην οικογένεια.


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες