ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ 2016

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.  Στα πλαίσια  της Ημέρας αυτής, το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου διοργανώνει εκδηλώσεις που απευθύνονται στην κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο της χρήσης/κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων και παράνομων). Ουσιαστικά, η μέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή να μιλήσουμε για την εξάρτηση , αλλά και για τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που συνδέονται με αυτή.


Στη φιλοσοφία της πρόληψης σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ενίσχυση της δημιουργικότητας των ατόμων, η έκφραση των συναισθημάτων τους, η ανάπτυξη των ικανοτήτων και των ταλέντων τους. Όσο περισσότερες επιλογές έχει ένας νέος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με δημιουργικό τρόπο, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να καταφύγει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των ατόμων που καταφεύγουν στη χρήση ουσιών είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, κατάσταση που φαίνεται να προϋπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, της έναρξης χρήσης. Τα άτομα αυτά φαίνεται πως γενικά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανάγκη για την προσοχή των άλλων, έλλειψη δημιουργικότητας και αντλούν μικρή ικανοποίηση από τη ζωή και τον εαυτό τους. Έτσι, μέσω της χρήσης βιώνουν πλασματικά αισθήματα ευφορίας και νοιώθουν ότι γίνονται αποδεκτά από τον περίγυρό τους.

Ένας τομέας δραστηριοτήτων που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που συμβάλλουν στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, είναι αυτός των τεχνών.

Η ενεργητική ενασχόληση με την μουσική, προσφέρει στο άτομο επιπλέον ενδιαφέροντα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, μπορεί να το φέρει στο «προσκήνιο» - αποκτώντας την επιθυμητή προσοχή από τους γύρω του- καθώς και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μαθαίνει να έχει επιμονή και υπομονή (εχέγγυα απαραίτητα για να σταθεί ένας νέος κριτικά απέναντι στο θέμα των εξαρτήσεων), ικανοποίηση που πηγάζει από τον ίδιο τον εαυτό του και γενικά ικανότητες αντίστασης απέναντι στον πιθανό «πειρασμό» της χρήσης.

Και η έμμεση ενασχόληση με τις τέχνες ως ακροατής, θεατής ή αναγνώστης μπορεί να  συμβάλει στην προαγωγή ενός υγιούς τρόπου ζωής, δίνοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι τέχνες είναι «συναισθηματική» μόρφωση και ένα «συναισθηματικά» μορφωμένο άτομο μπορεί να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες με μεγαλύτερη ευελιξία, χωρίς να καταφεύγει σε συμπεριφορές που ενδέχεται να το βλάψουν.

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών,  το Κέντρο Πρόληψης θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, με τις «Φωνές του Νότου» και το νεανικό συγκρότημα «Sun Glasses».

Το κεντρικό μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι το: «Αναζητώ ουσιαστικές (χωρίς ουσίες) στιγμές στη ζωή μου». Η συγκεκριμένη εκδήλωση απευθύνεται στην ευρύτερη κοινότητα του Νομού Ρεθύμνου. 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στις 20.00μμ, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

 

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες