Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου (Ε.Ι.Κ.Α.Ρ.)


Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 επέφερε δραματικές αλλαγές σε όλες εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας . Ειδικότερα, στο χώρο της υγείας  η πραγματικότητα είναι ότι ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του συστήματος υγείας  βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια της οικονομικής ύφεσης σε διαρκή αμφισβήτηση. Η έκταση του υγειονομικού προβλήματος στην Ελλάδα της κρίσης οδήγησε επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, μαίες) κι εθελοντές από κάθε χώρο να λάβουν δράση για να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους πολίτες στο πλαίσιο  οργανωμένων εθελοντικών δομών.

 


Τα πρώτα βήματα μιας εθελοντικής δομής

Το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου (Ε.Ι.Κ.Α.Ρ.)  ιδρύθηκε το 2008 από εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με πρωταρχικούς στόχους την προσφορά δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους μετανάστες δίχως έγγραφα και  την ανάδειξη των προβλημάτων στο σύστημα δημόσιας υγείας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ωστόσο, σύντομα έφεραν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του E.I.K.A.Ρ.  λόγω της αύξησης των ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι δυσκολεύονται να απευθυνθούν σε  εξωτερικούς ιατρούς λόγω του υψηλού κόστους.

Περιγραφή του Ε.Ι.Κ.Α.Ρ.

Το Ε.Ι.Κ.Α.Ρ. αποτελεί μια αυτοδιαχειριζόμενη εθελοντική δομή όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω γενικών συνελεύσεων των εθελοντών. Οι δράσεις του πέρα από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και ανασφάλιστους Έλληνες, περιλαμβάνουν διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, συνεργασία με άλλες δομές εθελοντικού χαρακτήρα και με δημόσιους φορείς.

Ώρες λειτουργίας κι υπηρεσίες που προσφέρονται

Το Ιατρείο μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν όλοι οι ανασφάλιστοι άνθρωποι, Έλληνες ή αλλοδαποί, ανεξάρτητα από το εάν είναι νόμιμα ή παράνομα στην Ελλάδα, αλλά δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το σύστημα υγείας με άλλο τρόπο (Διαθέτουν ταμείο Πρόνοιας ή έχουν άλλου είδους ασφάλεια), όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της δομής.

1. Δευτέρα 6-8 το απόγευμα γίνεται το Παθολογικό Ιατρείο και λειτουργεί ταυτόχρονα Φαρμακείο όπου δίνονται δωρεάν φάρμακα για έκτακτα και για χρόνια περιστατικά όπως επίσης και εμβόλια. Τα φάρμακα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλοφορία φαρμάκων.


2. Τετάρτη 6-9 το απόγευμα γίνεται το Παιδιατρικό Ιατρείο όπου παρακολουθούνται και εμβολιάζονται παιδιά, αλλά και εξυπηρετούνται έκτακτα περιστατικά. Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται με την αγορά τους και αποτελεί το βασικότερο έξοδο του Ιατρείου.


3. Τετάρτη 6-9 το απόγευμα γίνεται Οδοντιατρικό Ιατρείο όπου εξυπηρετούνται έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά (εμφράξεις, απονευρώσεις, εξαγωγές), αλλά κυρίως γίνεται προληπτικό παιδιατρικό Οδοντιατρείο και φθορίωση των δοντιών των παιδιών

4. Την Τρίτη το πρωί 10.30-1230 γίνεται προληπτικό Γυναικολογικό Ιατρείο όπου γίνεται:

 • Δωρεάν παρακολούθηση εγκύων
 • Χορήγηση φαρμάκων
 • Έκτακτα γυναικολογικά περιστατικά
 • Πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας και μαστού (με τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία)

Υπάρχει συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών γιατρών ιδιωτών και μη από την πόλη οι οποίοι στηρίζουν το ιατρείο προσφέροντας δωρεάν:

 • Πραγματοποίηση μαστογραφιών
 • Εξέταση των τεστ Παπ
 • Εργαστηριακό έλεγχο κολπικών επιχρισμάτων
 • Εργαστηριακό έλεγχο εγκυμοσύνης
 • Υπερηχογραφική παρακολούθηση εγκύων

Την Παρασκευή το πρωί 10-12 γίνεται Καρδιολογικό Ιατρείο όπου υπάρχει η δυνατότητα για Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και παρακολουθούνται χρόνια Καρδιολογικά περιστατικά.

Η λειτουργία του Ιατρείου υποστηρίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών γιατρών ιδιωτών και μη, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν εξειδικευμένες εκτιμήσεις, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος όπου χρειάζεται. Πρέπει να σημειωθεί η σημαντική υποστήριξη του Νοσοκομείου στο έργο αυτό, που παρέχει τη δυνατότητα για ένα δωρεάν ραντεβού εξετάσεων καθημερινά[1].

Προσφέρονται επίσης, στο πλαίσιο λειτουργίας του ιατρείου, οι εξής υπηρεσίες:

 Μαθήματα μητρικού θηλασμού στο χώρο του Ιατρείου

Όποιος ενδιαφέρεται (έγκυες ή ακόμα και συγγενείς ή φίλοι που θέλουν να συμβάλουν στο να μπορέσει η μητέρα θα θηλάσει το μωρό της) παρακαλείται να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο του ιατρείου 2831042120 κάθε Τρίτη πρωί 9:00-11:00πμ (ώρες λειτουργίας του γυναικολογικού ιατρείου) προκειμένου να προγραμματιστεί (πάντοτε μετά από ραντεβού) το μάθημα.

Δωρεάν μαθήματα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Δίνεται επίσης, η δυνατότητα σε σχολεία που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να επικοινωνήσουν με το ιατρείο (υπεύθυνες κα. Ιωαννίδου Ελένη και κα.Γραφάκου Όλγα), ώστε να προγραμματιστούν.

 

Άλλοι στόχοι του Ε.Ι.Κ.Α.Ρ.

Πέρα από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στόχος επίσης είναι τα ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης να συνεργαστούν με τους πολίτες  και μαζί να αντισταθούν στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο χώρο της υγείας. Προωθείται δηλαδή,  το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία για όλους κι η υπεράσπιση των υπαρχουσών δομών υγείας, κι ιδιαίτερα σημαντική είναι η αλληλεγγύη στην οποία στηρίζεται η δομή. Σε συνδυασμό με αυτούς τους στόχους, το Ε.Ι.Κ.Α.Ρ. στοχεύει να πραγματοποιήσει  σε μελλοντικό χρόνο:

 • δωρεάν προληπτικό έλεγχο όλων των μεταναστών για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα,
 • έκδοση Κάρτας ανασφάλιστου Πολίτη που θα καλύπτει Έλληνες και μη σε δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό εμβολιασμό,
 • δωρεάν ιατρική παρακολούθηση εγκύων και παιδιών,
 • ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματά τους, και
 • δημιουργία Κέντρου Υποδοχής μεταναστών και αστέγων με δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής και υλικής προσφοράς.

Εξάπλωση των εθελοντικών ιατρείων στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η εξάπλωση των εθελοντικών ιατρείων στην Ελλάδα  οφείλεται στη δραματική αύξηση των ανασφάλιστων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, ενώ το Ε.Ι.Κ.Α.Ρ. ιδρύθηκε προς χάριν κάλυψης των ιατρικών αναγκών των μεταναστών που δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, τα υπόλοιπα ιατρεία ανά την Ελλάδα ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατά την οποία λαμβάνονται μέτρα που καταργούν τη δωρεάν και δημόσια υγεία κι οι πολίτες δε έχουν καμιά υγειονομική περίθαλψη. Όπως φαίνεται και από τα δημοσιευμένα[2], στην ιστοσελίδα της δομής, στατιστικά το 2013 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν τη δομή.

Πώς μπορεί κάποιος να προσφέρει στη λειτουργία του Ε.Ι.Κ.Α.Ρ.

Να σημειωθεί ότι το Ε.Ι.Κ.Α.Ρ. εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη και στη σπουδαία βοήθεια της κοινότητας, η οποία συμβάλλει είτε προσφέροντας εθελοντικά (ανάλογα με την ειδικότητα κάθε εθελοντή ή χωρίς να χρειάζεται κάποια ειδικότητα- προσφέροντας γραμματειακή υποστήριξη ή τοποθετώντας τα φάρμακα στα ράφια), είτε  προσφέροντας δωρεές είτε αποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εθελοντών για προσφορά/ ανακύκλωση φαρμάκων που δε χρειάζονται. Όποιος επιθυμεί να συμβάλλει με τον οποιοδήποτε τρόπο στη συνέχιση του έργου αυτού μπορεί να επικοινωνήσει και να βρει πληροφορίες στα παρακάτω:

Διεύθυνση

Καστρινογιαννάκη 12, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Πληροφορίες- τρόποι επικοινωνίας

 Τηλ: 2831042120

 Τηλ. για δωρεές (Λία Παπαγιάννη) : 6972895485

 email: ethiatreio@gmail.com

http://www.ethiatreio.com

 

Μαρία Καλησπεράτη

 [1] http://www.ethiatreio.com/%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82

[2] Το σύνολο των στατιστικών στοιχείων υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ethiatreio.com/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες