ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΥΣΙΑ ΣΙΣΑ

 Φθηνές, δύσκολα ελεγχόμενες ουσίες κάνουν θραύση στην Ελλάδα της κρίσης. Πρόκειται για τα συνθετικά ναρκωτικά, η εξάπλωση της χρήσης των οποίων αποτελεί πρόβλημα διεθνών διαστάσεων. Στην Ελλάδα η αύξηση της διάθεσής τους (αρχές του 2011) συνδέεται στενά με τη φτηνή τους τιμή, αφού μπορούν να παρασκευαστούν ακόμη και στο σπίτι, αλλά και με τα αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, που έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να ενδιαφέρονται λιγότερο για την προστασία της υγείας τους.

  Μια νέα ουσία, το σίσα, που αποκαλείται από τους χρήστες «η κόκα των φτωχών», φαίνεται να κάνει θραύση στις «πιάτσες» της Αθήνας. Παρασκευάζεται εύκολα σε τοπικά εργαστήρια και πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή,  προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες, αλλά και μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ακόμα και στο γενικό πληθυσμό.
  Δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ουσία και η μυθολογία γύρω από αυτήν είναι άφθονη καθώς υπάρχει δυσκολία ανίχνευσης των ουσιών που περιλαμβάνει.
Όπως φανερώνει η ονομασία του, το  σίσα μάλλον προέρχεται από τις αραβικές χώρες. Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες (Ε. Μπακούρη, Τμήμα Ναρκωτικών, Γ’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, Γενικό Χημείο του Κράτους).
  H ουσία αυτή κυκλοφορεί και με άλλες κοινόχρηστες ονομασίες όπως: ΣΙΣΑΡ/CEASAR, ΣΑΜΠΟΥ, ICE.


ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ
  Το σίσα περιέχει έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που αναμιγνύεται με πολύ τοξικές ουσίες, όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων, χλωρίνη ή φωτιστικό πετρέλαιο.

ΤΙ  ΠΡΟΚΑΛΕΙ
  Πρόκειται για ένα ισχυρό συνθετικό νευροδιεγερτικό. Καπνίζεται, εισπνέεται, λαμβάνεται ενδοφλέβια ή πίνεται διαλυμένο σε ποτό και προκαλεί ισχυρό εθισμό.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το σίσα, ενώ το 65,5% το έχουν δοκιμάσει. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει σίσα, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση. Όπως είπαν, το σίσα έχει διεγερτική δράση, προκαλεί ευφορία και υπερκινητικότητα αλλά και αϋπνία, επιθετικότητα, νευρικότητα, παραισθήσεις και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.
  Οι παρενέργειες είναι ορατές στην εμφάνιση του χρήστη: στην αρχή το πρόσωπο και το σώμα του γεμίζει πληγές, ακμή και μυκητιάσεις, η απώλεια βάρους είναι άμεση, τα όργανα καταστρέφονται από τα χημικά, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ «καίγεται» το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι.
  Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα.
  «Δεν μπορείς να κοιμηθείς, να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια».
  «Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις».
  «Είναι φθηνό, είναι επικίνδυνο, ακούγεται ότι φεύγει το μυαλό. Κόβει την όρεξη, αυτοκτόνησαν πέντε άτομα, δημιουργεί ψευδαισθήσεις».
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές χρηστών για την ουσία και τις παρενέργειες που προκαλεί.  Ακόμα το 82,3% θεωρεί ότι είναι πολύ εύκολο να βρει και να αγοράσει σίσα, καθώς και ότι είναι πολύ φτηνό (περίπου 2-3 ευρώ η δόση).
  Τα αποτελέσματα από τη χρήση του σίσα είναι εμφανή μετά από μερικές μόλις βδομάδες. Δημιουργεί τέτοια βλάβη που μπορεί κάποιος να μην πεθάνει από την τοξικότητα του, αλλά από όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στον οργανισμό του. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η 20ετής χρήση ηρωίνης, το σίσα τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα.
  Όπως προαναφέρθηκε, το σίσα συνδέεται με σεξουαλική υπερδιέγερση και μειωμένη αντίληψη, με αποτέλεσμα την αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων των γυναικών που κάνουν χρήση, αλλά και της μετάδοσης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επίσης συνδέεται με την έξαρση του ιού HIV  στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ
  Το ΕΚΤΕΠΝ παρακολουθεί την ουσία από το Β’ εξάμηνο του 2011 συγκεντρώνοντας στοιχεία (πληροφορίες από χρήστες ουσιών και αναλυτικά στοιχεία) για αυτή την ουσία.
Σύμφωνα με αυτά (55 αναφορές χρηστών που προσέγγισαν για βοήθεια θεραπευτικά προγράμματα και υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης), η ουσία κυρίως καπνίζεται, αλλά γίνεται και ενδοφλέβια. Κυρίως οι χρήστες ηρωίνης χρησιμοποιούν σίσα και σε μικρότερο βαθμό αλλοδαποί ασιατικής καταγωγής και νεαροί χρήστες.
  Για να κάνει κάποιος χρήση του σίσα σημαίνει ότι είναι ήδη χρήστης. Δεν είναι  ουσία εισαγωγής στην κουλτούρα των ναρκωτικών - είναι μια ουσία η οποία έρχεται να συμπληρώσει το ρεπερτόριο των ουσιών όταν κάποιος είναι εξαρτημένος. Το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν μια διεγερτική ουσία ενώ μέχρι πρότινος προτιμούσαν οπιούχα, δηλ. κατασταλτικές ουσίες, δείχνει πως το χαρακτηριστικό του πληθυσμού είναι η πολυχρήση. Η οικονομική αποδυνάμωση των χρηστών τούς κάνει να χρησιμοποιούν όποια ουσία βρουν, αρκεί να είναι φτηνή.

ΤΟ ΣΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  Το σίσα κυκλοφορεί από τις αρχές του 2011 στους ανοικτούς χώρους συνάθροισης των χρηστών στο κέντρο της Αθήνας (από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής η χρήση του δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες ελληνικές πόλεις), από όπου ξεκίνησε και το ευρωπαϊκό του ταξίδι. Είναι η πρώτη ουσία που "επέλεξε" την Ελλάδα για να πρωτοεμφανιστεί στον ευρωπαϊκό χώρο.
  Το γεγονός ότι είναι μια νέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ουσία που εμφανίζεται πρώτα στην Ελλάδα, ότι είναι πολύ τοξική γιατί αναμειγνύεται με υγρά μπαταρίας, ότι προσλαμβάνεται με ενδοφλέβια χρήση και ότι οι χρήστες την προμηθεύονται ευρέως λόγω της οικονομικής κρίσης, όλα αυτά την κάνουν μια πολύ επικίνδυνη ουσία.

  Η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία και τα προβλήματα επιβίωσης που προκαλούνται από την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση πολλών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. H περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνει την εμπειρία άλλων χωρών και τα συμπεράσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας, ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά το πρόβλημα της εξάρτησης, οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στη χρήση ουσιών -ως μια μορφή αυτοθεραπείας απέναντι στο άγχος και την πίεση- και επιδεινώνοντας την κατάσταση όσων βρίσκονται ήδη στη χρήση.
 Συναγερμό έχει προκαλέσει, εξάλλου, το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα πρακτικές παρέμβασης των θεραπευτικών προγραμμάτων φαίνεται ότι δεν λειτουργούν στην περίπτωση των νέων φτηνών ναρκωτικών, καθώς υπάρχει στροφή των χρηστών σε ευκαιριακές ουσίες.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου σίσα σημαντική είναι η πρόταση του Γεράσιμου Παπαναστασάτου,  Υπεύθυνου του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ,  που αναφέρει:
"Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι  να ενισχυθεί η παρουσία της δουλειάς στο δρόμο, να γίνουν περισσότεροι οι street workers.  Στόχος είναι να φροντίζουν κατ’ αρχήν να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη στον πληθυσμό των χρηστών, να τον εκπαιδεύσουν, να τον φροντίσουν, να τον ταΐσουν, να τον προμηθεύσουν με υγιεινό εξοπλισμό συριγγών και προφυλακτικών και να τους δείξουν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν ουσίες, όπως το σίσα".

ΠΗΓΕΣ:
- ektepn.gr
- kethea.gr
- healthview.gr
- in.gr
- guardian.co.uk.
- vice.com

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες