ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 2013»

H 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ουσιαστικά, η μέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή να μιλήσουμε γύρω από το φαινόμενο της χρήσης/ κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων και παράνομων), των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που συνδέονται με αυτή, αλλά και να θυμίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόληψης, ως μέσο προστασίας των νέων απέναντι στους κινδύνους που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στη ζωή τους.
  Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των πολιτών. Η οικονομική κρίση έχει ήδη επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητά τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον. Η ανεργία, το άγχος, η πίεση, η απογοήτευση, η κατάθλιψη, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που ευνοούν την εξάρτηση (τζόγος, διαδίκτυο), τη χρήση/ κατάχρηση  ουσιών, αλλά και τη βίαιη και παραβατική συμπεριφορά. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η ανάγκη των πολιτών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι ιδιαίτερα έντονη και επιτακτική.  Η Πρόληψη στην Ελλάδα σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
 Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των εφήβων και των νέων.
 Χρειάζεται να βρεθούν διέξοδοι - ιδιαίτερα για τους νέους- που θα στοχεύουν στη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
 Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της οικογένειας και του σχολείου, στο δύσκολο έργο που έχουν, να καλλιεργήσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, που θα θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στη χρήση ουσιών και την εξάρτηση.
  Τα 72 Κέντρα Πρόληψης αποτελούν σημαντικές δομές παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Όμως, τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην υποχρηματοδότηση από την πλευρά της Πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν γίνει περικοπές – περίπου - κατά  50% στην προβλεπόμενη χρηματοδότηση τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρευμένες οφειλές και από τα δυο μέρη. Η πρόληψη, ως θεσμός, υποβαθμίζεται συστηματικά και το έργο της όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά παρεμποδίζεται.
  Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου από κοινού αποφασίζουμε να απεργήσουμε την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην απαξιωτική πολιτική της Κυβέρνησης, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί σε Πανελλήνιο επίπεδο από το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα  Πρόληψης, με αιτήματα: 
1. Εξόφληση των οφειλών του Υπουργείου Υγείας και Εσωτερικών
2. Άμεση ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης  για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που συνυπογράφεται από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, τον  ΟΚΑΝΑ και την  ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
  Οι εργαζόμενοι  έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να υπερβούν, με επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική συνέπεια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον επαγγελματικό τους χώρο και να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η Πρόληψη, ως πολιτική αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς, χωρίς σοβαρότητα, δέσμευση και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.
  Το Κέντρο Πρόληψης Ρέθυμνου αποτελεί επίσημο εγκεκριμένο φορέα προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης και έχει σταθερή, πολύχρονη και δραστήρια παρουσία μέσα στην τοπική κοινότητα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στο Νομό μας, σχετικά με τη χρήση/κατάχρηση ουσιών και τα φαινόμενα παραβατικότητας, καθώς και το έργο που έχει παρουσιάσει στα 16 χρόνια λειτουργίας του, είναι σημαντικό το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του, στους πολίτες της Π.Ε. Ρεθύμνου.
  Άλλωστε, η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες