ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΡΟΣ: Αξιότιμους κ. κ. 1. Πρωθυπουργό. 2. Υπουργό Εσωτερικών. 3. Υπουργό Υγείας. 4. Περιφερειάρχη Κρήτης. 5. Βουλευτές Ρεθύμνου. 6. Προέδρους κοινοβουλευτικών Ομάδων Κομμάτων. 7. Μέλη & Πρόεδρο Δ.Σ ΚΕΔΕ. 8. Πρόεδρο & Μέλη Δ.Σ ΟΚΑΝΑ. 9. Πρόεδρο & Μέλη Δ.Σ ΕΝΠΕ. 10. Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. 11. Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Αξιότιμοι Κύριοι,

 Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου , ένα από τα 71 στην Ελλάδα, λειτουργεί στην τοπική κοινωνία μας από το 1997 με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (Ν.3966/2011) και με τη συμμετοχή των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
 
Είναι το πέμπτο Κέντρο που ιδρύθηκε πανελλαδικά και το πρώτο που πιστοποιήθηκε ως Φορέας Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και το μόνο που διαθέτει ιδιόκτητο αυτοκίνητο , που λειτουργεί ως κινητή μονάδα Πρόληψης .
 Δραστηριοποιείται σε όλη την Π.Ε. Ρεθύμνου, που όλοι γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα, που σχετίζονται με χρήση/ κατάχρηση ουσιών, καθώς και με την παραβατική συμπεριφορά και εγκληματικότητα.
 Παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς στα 16 χρόνια λειτουργίας του , έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα και αποτελεί συνδετικό κρίκο για τους ανθρώπους και τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της πρόληψης και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί με συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων του, με σεβασμό πάνω απ΄ όλα στον άνθρωπο. Το έργο του εξελίσσεται και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούργιους τρόπους να προσεγγίσει και να συνδιαλλαγεί με την τοπική κοινότητα.
 Άλλωστε, η Πρόληψη, ως πολιτική αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς, χωρίς σοβαρότητα και δέσμευση και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.
 Τα 71 Κέντρα Πρόληψης αποτελούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο δωρεάν παροχής υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Προσφέρουν πρωτοπόρες υπηρεσίες που έχουν αναγνωρισθεί τόσο πανευρωπαϊκά μέσα από τις ειδικές αναφορές στις ετήσιες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA) όσο και από τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Τα αιτήματα για υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές συνεχώς αυξάνονται, ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου παρατηρείται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της βίας, της κατάχρησης ουσιών και των αυτοκτονιών.       
 Ωστόσο, εξαιτίας του παρωχημένου, ιδιότυπου θεσμικού καθεστώτος τους, απέχουν πολύ από το να είναι μόνιμες δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Συνεπώς, η ισχύουσα «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» είναι αυτή που ρυθμίζει έστω και στοιχειωδώς μια σειρά λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων. Η Σύμβαση αυτή λήγει εντός του 2013 και ακόμη δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανανέωσής της από τους συναρμόδιους Φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ ΑΕ).
 Μάλιστα, τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από το 35% της -προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους- χρηματοδότησης.
 Εξ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης, το Κέντρο Πρόληψης της περιοχής μας, σήμερα βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να μην δύναται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και επομένως να μην μπορεί να λειτουργήσει με την σοβαρότητα που απαιτείται να λειτουργεί ένας τόσο αναγκαίος Φορέας για την Ενότητα της Περιφέρειάς μας.
 Αυτό σημαίνει ότι από 1/4/2013 είναι αδύνατη η
πληρωμή του προσωπικού , η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Κέντρου και η υλοποίηση δράσεων .

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί στην διακοπή της συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων της περιοχής μας και ιδιαίτερα των νέων για προβλήματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις αλλά την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα,

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διακοπή των παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού πλαισίου, καθώς και των εκπαιδευτικών τους,

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διακοπή της δωρεάν στήριξης της οικογένειας μέσω ομάδων γονέων,

Επειδή πιστεύουμε ότι στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, είναι ανεύθυνο, επικίνδυνο και απαράδεκτο να μην στηρίζονται τόσο σημαντικές Κοινωνικές δομές, όπως είναι τα Κέντρα Πρόληψης, των οποίων η λειτουργία και η οικονομική στήριξη είναι υποχρέωση της Πολιτείας και του κράτους.

Απαιτούμε από τους συναρμόδιους Φορείς:

- Την καταβολή όλων των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας.

- Την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που λήγει το 2013.

- Τη χρηματοδότησή τους για το 2013 με βάση την Προγραμματική Σύμβαση, τις λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες των δομών και την υγεία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα της νεολαίας.

- Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με μετεξέλιξή τους σε μόνιμες δημόσιου χαρακτήρα δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση και εργασιακή ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού τους χωρίς εξαιρέσεις.

 

Ο Μητροπολίτης Ι.Μ Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.

Ο Μητροπολίτης Ι.Μ Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ρεθύμνου, κ. Λιονή Μαρία

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Μαρινάκης Γιώργης

Ο Δήμαρχος Αγ Βασιλείου, κ. Πιπεράκης Ιωάννης

Ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Σημαντήρας Στέφανος

Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Κόκκινος Δημήτριος

Ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Κεφαλογιάννης Σωκράτης

Ο Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Ρεθύμνου, κ. Παρασύρης Γιάννης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, κ. Γιακουμάκης Γιώργης

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Μουνδριανάκης Ευάγγελος

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου , κ Νικολιδάκης Γεώργιος

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Στεφανάκης Γιώργης

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, κ. Βαλαρή Φερενίκη

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου , κ. Νικόλαος Γαγάνης

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου , κ. Μπογά Ανδρονίκη

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες