ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 2012

   Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ουσιαστικά, η μέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή να μιλήσουμε γύρω από το φαινόμενο της χρήσης/ κατάχρησης  εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων και παράνομων), αλλά και των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που συνδέονται με αυτή.
   Είναι η αφορμή να μιλήσουμε ξανά και να θυμίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόληψης, ως μέσο προστασίας των ατόμων απέναντι στους κινδύνους που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στη ζωή τους. 
   Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές  στο σύνολο των πολιτών. Η οικονομική κρίση έχει ήδη επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητά τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον. Η ανεργία, η πίεση , η κατάθλιψη, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους νέους, είναι μερικές από τις αιτίες που ευνοούν την εξάρτηση (τζόγος, διαδίκτυο), τη χρήση/ κατάχρηση  ουσιών, αλλά και τη βίαιη και παραβατική συμπεριφορά. 
   Έτσι, η ανάγκη των πολιτών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και για πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών είναι πιο έντονη και επιτακτική σήμερα.  Χρειάζεται να βρεθούν διέξοδοι-ιδιαίτερα για τους νέους- που θα στοχεύουν στην δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
   Με  αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών,  διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών  για το ρόλο της πρόληψης. 
   Την Τρίτη το πρωί από τις 9.00 -11.30 πρόκειται να λειτουργήσουν περίπτερα ενημέρωσης στα εξής κεντρικά σημεία της πόλης:
▪ ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ
▪ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΛΟΤΖΙΑ)
▪ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
   Στα περίπτερα θα βρίσκονται τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης προκειμένου να διανείμουν έντυπο υλικό, αλλά και  να συζητήσουν με τους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τις υπάρχουσες  δομές  στήριξης που υπάρχουν στο νομό.
   Παράλληλα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα θα έχει και χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει  τα Κέντρα Πρόληψης σήμερα:
- Σωρευμένες οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης, από το 2009 έως σήμερα.
- Περικοπές κατά -50% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας προς τα  Κέντρα Πρόληψης τόσο για το 2011, όσο και για το 2012.
   Τα 71 Κέντρα Πρόληψης αποτελούν σημαντικές δομές παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Οι εργαζόμενοι  έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να υπερβούν, με επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική συνέπεια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον επαγγελματικό τους χώρο.
   Η Πρόληψη, ως πολιτική αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς, χωρίς σοβαρότητα και δέσμευση. Η αλλαγή στάσεων και η διαμόρφωση πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς δε μπορεί να λάβει χώρα με πυροσβεστικού τύπου παρεμβάσεις και αόριστες υποσχέσεις. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στα επιστημονικά προγράμματα και ουσιαστική στήριξή τους από την Πολιτεία.
   Χρειάζεται επιτέλους να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των εφήβων και των νέων από τη χρήση ουσιών. Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της οικογένειας και του σχολείου, στο δύσκολο έργο που έχουν να καλλιεργήσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, που θα θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στη χρήση ουσιών.
   Το Κέντρο Πρόληψης Ρέθυμνου αποτελεί επίσημο εγκεκριμένο φορέα προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης και έχει σταθερή, πολύχρονη και δραστήρια παρουσία μέσα στην τοπική κοινότητα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στο Νομό μας, σχετικά με τη χρήση/κατάχρηση ουσιών και τα φαινόμενα παραβατικότητας, καθώς και το έργο που έχει παρουσιάσει στα 15 χρόνια λειτουργίας του, θεωρούμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου αποτελεί μια δομή που αξίζει και επιβάλλεται να υπάρχει.
Άλλωστε, η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.


 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες