Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

   Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος προκειμένου να προσελκύσει παγκοσμίως την προσοχή πάνω στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα . Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να τονιστεί το μήνυμα για τον περιορισμό του καπνίσματος ,της υπ’ αριθμόν ένα επιδημίας που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και η οποία μπορεί να αποφευχθεί.
   Η χρήση καπνού , από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 15.000 άνθρωποι, δεν είναι απλά μία ανθυγιεινή συνήθεια. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία αρρώστιας και  θανάτων παγκοσμίως.
   Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 ουσίες , πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Από αυτές , η Νικοτίνη είναι η τοξική ουσία που ευθύνεται για την εξάρτηση  από τον καπνό - απορροφάται γρήγορα από τους πνεύμονες και φτάνει στον εγκέφαλο σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Στην πίσσα οφείλεται η καρκινογόνος δράση του καπνού και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση καρκίνου των πνευμόνων κατά 90%. Επίσης , στο τσιγάρο περιέχονται μονοξείδιο του άνθρακα , αμμωνία , μεθάνιο , αρσενικό και άλλες χημικές ουσίες.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
   Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές παθήσεις στον οργανισμό. Στις συνέπειες του καπνίσματος συμπεριλαμβάνονται :
Άμεσες Συνέπειες:
Δύσπνοια, παρόξυνση βρογχικού άσθματος, ανικανότητα, υπογονιμότητα, αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
   Απώτερες Συνέπειες:
   Καρδιακά επεισόδια, καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της  στοματικής κοιλότητας, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια , μειωμένη ικανότητα μνήμης, μείωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.  

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
   Τα 2/3 περίπου των καπνιστών επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα , πολύ λιγότεροι όμως το καταφέρνουν. Ο κύριος λόγος είναι η εξάρτηση, κυρίως από τη νικοτίνη , που είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία. Η εξάρτηση συνδέεται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις (αναζήτηση και άναμμα του τσιγάρου, εισπνοές και εκπνοές του καπνού κτλ.), που αποκτούν το χαρακτήρα ιεροτελεστίας , γίνονται αυτόματα και συνδέονται με ορισμένες καταστάσεις , π.χ. το πρώτο τσιγάρο το πρωί, το τσιγάρο με τον καφέ, στην καφετέρια με φίλους κτλ.
Ενδείξεις εξάρτησης είναι η έντονη επιθυμία για το κάπνισμα ,οι ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής , η ανάπτυξη ανοχής-δηλ. με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός απαιτεί όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα- και η εκδήλωση συμπτωμάτων στέρησης όταν ο καπνιστής περιορίζει ή/και σταματά το κάπνισμα.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ
   Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία εκείνων που αναπνέουν καθημερινά και για ώρες τον καπνό του τσιγάρου των άλλων . Αυτό οφείλεται στο ότι ο καπνός που εκπνέει ο καπνιστής έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες από τον καπνό που εισπνέει. Ειδικότερα , έχει διαπιστωθεί ότι:- όσοι συγκατοικούν ή/και εργάζονται με καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα του αναπνευστικού και της καρδιάς – τα παιδιά με γονείς καπνιστές , είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αναπνευστικές λοιμώξεις και κρίσεις άσθματος– ο καπνός του τσιγάρου είναι από τους πιο επικίνδυνους ρύπους της ατμόσφαιρας.
   Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη , το κάπνισμα ευθύνεται για: -αυξημένα ποσοστά αυτόματων αποβολών –γεννήσεις θνησιγενών εμβρύων –πρόωρο τοκετό –χαμηλό βάρος βρεφών.

ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
1) «Το κάπνισμα με χαλαρώνει»
. Αυτό δεν ισχύει. Όταν η νικοτίνη στο αίμα πέφτει σε χαμηλά επίπεδα ξεκινούν τα συμπτώματα στέρησης , εμφανίζονται νευρικότητα και άγχος. Καπνίζοντας αυξάνονται τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα κι έτσι ο καπνιστής νιώθει λιγότερο νευρικός με λιγότερο στρες και άγχος. Άρα το κάπνισμα είναι ο τρόπος που ικανοποιείται ο εθισμός στη νικοτίνη και η απόλαυση που δημιουργείται είναι αποτέλεσμα αυτού του εθισμού.

2) «Γιατί να σταματήσω το κάπνισμα; Η ζημιά στον οργανισμό μου έχει ήδη γίνει!» Στην πραγματικότητα από τις πρώτες κιόλας ώρες που σταματά κάποιος το κάπνισμα υπάρχουν οφέλη στον οργανισμό του. Συγκεκριμένα: 
- 20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο: η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό  η θερμοκρασία του σώματος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
- Μετά από 8 ώρες:το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα – το οξυγόνο στο αίμα αυξάνεται.
- Μετά από 24 ώρες: βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.
- Μετά από 72 ώρες: η αναπνοή γίνεται ευκολότερη , αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
- Μετά από 2 μήνες: βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος – βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του πρώην καπνιστή – η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται μέχρι και 30%.
- Μετά από 5 χρόνια: μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
- Μετά από 10 χρόνια: ο κίνδυνος από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.
3) «Δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω το κάπνισμα» Μπορείτε, αρκεί να προσπαθήσετε να αυξήσετε την αποφασιστικότητά σας και να αντλήσετε δύναμη από τον εαυτό σας. Σκεφτείτε  όλα όσα μέχρι σήμερα έχετε καταφέρει στη ζωή σας και βάλτε τους στόχους σας.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;
   Προϋπόθεση για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα είναι καταρχήν να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι μια πολύ δυνατή εξάρτηση. Πολλοί πρώην καπνιστές λένε ότι κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα όταν στράφηκαν στον εαυτό τους για να βρουν τη δύναμη , που τους κινητοποίησε. Η  λύση λοιπόν βρίσκεται στη θέληση του καπνιστή. Ωστόσο, επειδή κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα και τρόπο ζωής, στον κάθε καπνιστή αντιστοιχεί και διαφορετικό σχέδιο δράσης. Έτσι, αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια και στήριξη για να διακόψει το κάπνισμα, μια που δεν είναι κάτι τόσο απλό, μπορεί να απευθυνθεί στα Ιατρεία διακοπής καπνίσματος που βρίσκονται στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας μας.

Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου:28310-87186
Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου:2810-368203
Γενικό Νοσοκομείο Χανίων:28210-22540

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Ζωή χωρίς τσιγάρο , οδηγός διακοπής καπνίσματος, ΙΚΠΙ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ)
http://www.pyxida.org.gr/substances alkool smokingb.asp

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες