ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΔΑΝΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

"Ιδανικοί γονείς - Ιδανικά παιδιά. Μύθοι και πραγματικότητα" ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010, στο Σπίτι του Πολιτισμού. Εισηγητής της ομιλίας ήταν ο Παιδοψυχίατρος - Οικογενειακός θεραπευτής, Αχιλλέας Προκοπίου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς, τους οποίους άλλωστε και αφορούσε άμεσα. 

Ο κος Προκοπίου προσέγγισε το θέμα με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, ζητώντας την ενεργό  συμμετοχή των παρευρισκομένων. Για την ανάλυση του θέματος βασίστηκε στις θέσεις και στις απόψεις των γονέων για το πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τον ιδανικό γονέα, αλλά και το ιδανικό παιδί.
  Πιο συγκεκριμένα ο κος Προκοπίου αναφέρει, ότι το ποια πρότυπα έχουν οι γονείς και με ποιο τρόπο τα ακολουθούν, επηρεάζει σημαντικά τη στάση τους απέναντι στα παιδιά . Συχνά φαντάζονται τον ιδανικό γονιό, σαν ένα σοφό ή σαν κάποιο που δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία του, είναι πάντα διαθέσιμος, δημοκρατικός και δεν παραλείπει να κάνει όλα τα χατίρια στο παιδί. Το να είσαι όμως ιδανικός γονιός, όπως και το να είσαι ιδανικό παιδί στην πραγματικότητα είναι μη αναγκαίο και αναποτελεσματικό.
  Επίσης προσθέτει, πως τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση και καθοδήγηση, με ένα τρόπο όμως που να δείχνει σεβασμό στα συναισθήματα και στις ανάγκες τους. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη τον ιδανικό γονέα, αλλά ένα γονέα που να είναι σταθερός, να θέτει όρια και να τα απογοητεύει λέγοντας «όχι». Έτσι, τα βοηθά να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε συναισθηματικά ώριμους ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες της ζωής.
 

Ο κύριος Προκοπίου επισήμανε ότι δεν υπάρχει το ιδανικό παιδί, αλλά το παιδί με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, το δικό του μοναδικό συναισθηματικό κόσμο, αλλά και τις προσωπικές του ανάγκες. Έχοντας υπόψιν όλα αυτά, οι γονείς είναι σημαντικό να αποδέχονται και να αγαπούν το παιδί για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα ήθελαν να είναι. Καλό είναι να θυμούνται ότι τα λάθη και οι αδυναμίες, τόσο των ίδιων, όσο και των παιδιών τους, συμβάλλουν στην ομαλή προσωπική τους εξέλιξη,  αλλά και στην ίδια τους τη σχέση.
 

Η ομιλία έκλεισε, παροτρύνοντας τους γονείς να αποφεύγουν να αναζητούν το ιδανικό, τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και για τα παιδιά τους, αλλά αντίθετα να επιδιώκουν το κτίσιμο μιας ειλικρινούς και ουσιαστικής σχέσης μαζί τους, που θα χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αλλά και σταθερότητα.

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες