ΣΧΟΛΙΚΗ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Μια ομιλία για γονείς
Η ομιλία, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9  Οκτωβρίου 2009 στο Σπίτι του Πολιτισμού με εισηγητή τον κ. Αχιλλέα Προκοπίου, Παιδοψυχίατρο και Οικογενειακό θεραπευτή, είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή γονέων.

Το θέμα της ομιλίας στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για το ρόλο της οικογένειας  στην επίτευξη της «επιτυχίας»  του παιδιού τόσο στο σχολείο, όσο και στη ζωή του αργότερα ως ενήλικας.
Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι εκείνο  που έχει σημασία τελικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού ,για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησής του και γενικότερα για την «επιτυχία» σε διάφορους τομείς της  ζωής του είναι η καλή συναισθηματική σχέση του με τους γονείς.
Όταν οι γονείς δείχνουν στοργή και ενδιαφέρον στο παιδί  και ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία του ,δίνοντάς του πρωτοβουλίες και αναθέτοντάς του ευθύνες ανάλογα με την ηλικία του ,τότε το εκπαιδεύουν στο να  μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.

Η διαδικασία αυτή χρειάζεται να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, ώστε όταν το παιδί μπει στη διαδικασία της μάθησης, να μπορεί να δράσει αυτόνομα και να πιστέψει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του.
Αντιθέτως, με τη συνεχή βοήθεια και πίεση των γονιών, δημιουργείται στο παιδί η πεποίθηση ότι δεν είναι ικανό μόνο του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως μαθητής.

 Σαν απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «Πώς μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια ώστε το παιδί να αναπτύξει κίνητρα για μάθηση;», θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρειάζεται:

  • Να αποδεχτεί το χρόνο και τον τρόπο που χρειάζεται κάθε παιδί για να μάθει
  • Να ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία και το διάλογο
  • Να αποδέχεται το παιδί όπως είναι ,με τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία
  • Να τονίζει όχι μόνο τα θετικά αλλά και τις προσπάθειες του παιδιού
  • Να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες ,δηλαδή οι απαιτήσεις των γονέων να ανταποκρίνονται στην ηλικία και στις  δυνατότητες του παιδιού
  • Να αποφεύγει τις συγκρίσεις

 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο γονιός να διαχωρίζει το ρόλο του «παιδιού» από το ρόλο του «μαθητή» και το ρόλο του «γονέα» από το ρόλο του «δασκάλου».
Το παιδί δε χρειάζεται ένα δεύτερο δάσκαλο στο σπίτι -  έχει ήδη ένα στο σχολείο.

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες