ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε και να μιλήσουμε για το φαινόμενο της χρήσης ουσιών. Συνήθως, τη μέρα αυτή η συζήτηση στρέφεται γύρω από τις αιτίες, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.
   Μιλάμε για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.
   Δυστυχώς, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα θα χρειαστεί να μιλήσουμε για το πώς  το πρόβλημα αυτό, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά στην ουσία συντηρείται με την ανοχή και τη συνενοχή  της πολιτείας.
   Εδώ και 2 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης, που χρηματοδοτούνται από τον ΟΚΑΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βιώνουν μια ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην άρνηση της Πολιτείας, και κυρίως του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, να  καταβάλλουν σ΄ αυτά τα  χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί,  με τις αντίστοιχες συμβάσεις. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται δομές «φαντάσματα», όπου, ναι μεν υφίστανται, αλλά στην ουσία δε μπορούν  να λειτουργήσουν. Η πρόληψη, ως μέσο αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, υποβαθμίζεται συστηματικά και το έργο της, όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά παρεμποδίζεται. 

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, Ρέθυμνο 20/6/2008
.....................................................................................................

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κατάσταση δυστυχώς παραμένει η ίδια.

  Η απαξίωση και η αδιαφορία συνεχίζονται...

   Τα 2 χρόνια έγιναν 3 και ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας εξακολουθούν να δίνουν αόριστες υποσχέσεις για λύση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ειλικρινής διάθεση εκ μέρους τους  για εξόφληση των χρεών. Συγκεκριμένα για το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, το χρέος του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με επίσημο έγγραφό του, έχει ανέλθει στις 158.462,60 € , για τα έτη 2007 και 2008 και αναμένεται να ανέλθει στις 205.817 €, περίπου, έως τις 30/6/2009.
   Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του Κέντρου, αφού παρεμποδίζει την υλοποίηση προγραμματισμένων δράσεων, καθιστά αδύνατο μακροχρόνιο σχεδιασμό και «καταδικάζει» τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας. 
  
  Με τα δεδομένα αυτά, ωστόσο, η Πρόληψη, ως πολιτική αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς. Η αλλαγή στάσεων και η διαμόρφωση πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς δε μπορεί να λάβει χώρα με πυροσβεστικού τύπου παρεμβάσεις και αόριστες υποσχέσεις. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στα επιστημονικά προγράμματα και ουσιαστική στήριξή τους από την Πολιτεία. Χρειάζεται σοβαρότητα και δέσμευση.
Χρειάζεται επιτέλους να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των εφήβων και των νέων από τη χρήση ουσιών.
Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της οικογένειας και του σχολείου, στο δύσκολο έργο που έχουν να καλλιεργήσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, που θα θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στη χρήση ουσιών.

   Το Κέντρο Πρόληψης Ρέθυμνου αποτελεί επίσημο εγκεκριμένο φορέα προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης και έχει σταθερή, πολύχρονη και δραστήρια παρουσία μέσα στην τοπική κοινότητα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στο Νομό μας, σχετικά με τη χρήση/κατάχρηση ουσιών και τα φαινόμενα παραβατικότητας, καθώς και το έργο που έχει παρουσιάσει στα 12 χρόνια λειτουργίας του, θεωρούμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου αποτελεί μια δομή που αξίζει και επιβάλλεται να σωθεί.

   Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης, ζητάμε τη στήριξη όλων, αφού η πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.
  Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

   Μόνο επενδύοντας στο παρόν, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.


Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών νομού Ρεθύμνου

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες