Επιδημιολογικά στοιχεία για την χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών στον Πανελλαδικό μαθητικό πληθυσμό.

Πηγές: «Η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών και οινοπνευματωδών στην Ελλάδα» Ε. Κ. Τ. Ε. Π. Ν., 2004 (www.ektepn.gr)
«Η υγεία των εφήβων» Ε. Π. Ι. Ψ. Υ. 2005
(
www.educational-center.gr)

 

Η χρήση παράνομων ουσιών στους έφηβους (14-18 χρονών):
   Η χρήση παράνομων ουσιών ( π. χ. κάνναβη, έκσταση, κτλ. ) ξεκινά συνήθως στην εφηβική ηλικία και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων:

 • 1 στους 10 μαθητές (14-18 χρονών) έχει εμπειρία χρήσης κάποιας παράνομης ουσίας.
 • Περισσότερα ( περίπου διπλάσια) αγόρια από κορίτσια.
 • Η πιο διαδομένη παράνομη ουσία είναι η κάνναβη ( 9,5%).
 • Στην ηλικία των 18 ετών, 2 στους 10 εφήβους αναφέρουν εμπειρία χρήσης κάνναβης.
 • Οι περισσότεροι έφηβοι ( 53,7%) δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν θα έπαιρναν ναρκωτικά είναι οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους και ο φόβος της εξάρτησης.

   Σημαντικό είναι ότι διαπιστώνεται μία τάση μείωσης της χρήσης παράνομων ουσιών τα τελευταία χρόνια, η οποία φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των εφήβων που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την χρήση ουσιών.

 -   Η χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι πιο διαδεδομένη στους έφηβους, αλλά  τα   τελευταία χρόνια φαίνεται να σταθεροποιείται σε ποσοστό 13,4%.
- Το 3,9% των εφήβων έχει κάνει χρήση ηρεμιστικών/ υπνωτικών χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή.
-  Η χρήση κάνναβης έχει μειωθεί σε ποσοστό 3% τα τελευταία χρόνια.

   Η χρήση ηρεμιστικών / υπνωτικών χαπιών από τους έφηβους μαθητές εμφανίζει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.

 

Το κάπνισμα στους έφηβους:

 • 1 στους 2 μαθητές 14-18 χρονών έχει καπνίσει έστω και μία φορά στην ζωή του ( λίγο περισσότερο τα κορίτσια).
 • 1 στους 4 μαθητές 14-18 χρονών (24,6%) καπνίζει καθημερινά και περίπου οι μισοί από αυτούς καπνίζουν πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα.
 • Η μέση ηλικία έναρξης συστηματικού καπνίσματος είναι τα 15,2 έτη.
 • Οι νέοι επηρεάζονται από το φιλικό περιβάλλον, τα αδέλφια και όταν πιστεύουν ότι οι γονείς τους το επιτρέπουν.

   Το κάπνισμα δεν εμφανίζει ιδιαίτερη μείωση τα τελευταία χρόνια στους μαθητές, αν και σημαντικά λιγότεροι έφηβοι θεωρούν σήμερα ακίνδυνο το κάπνισμα.

 

Η χρήση οινοπνευματωδών στους εφήβους:
  
Το αλκοόλ είναι ευρύτατα διαδομένο στους έφηβους:

 • Το 95,8% των μαθητών 14-18 χρονών έχει πιει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του αλκοόλ.
 • 3 στους 10 μαθητές (28,2%) καταναλώνουν συχνά αλκοόλ ( τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα) και αρκετά συστηματικά ( τουλάχιστον 6 φορές τον τελευταίο μήνα).
 • Προτιμώνται τα βαριά ποτά, μετά η μπύρα και το κρασί.
 • Με την κατανάλωση αλκοόλ οι νέοι επιδιώκουν να γίνουν πιο κοινωνικοί και να χαλαρώσουν.

   Παρόλο που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας έχει χαμηλά ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ, η συστηματική χρήση αλκοόλ από τους εφήβους έχει αυξητική τάση στην χώρα μας.

 

   Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους νέους είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο χρειάζεται να μας απασχολεί χωρίς όμως να μας τρομοκρατεί.
   Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ρεαλιστική άποψη για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αντιλήψεις όπως ότι οι περισσότεροι νέοι παίρνουν ναρκωτικά, δεν είναι βοηθητικές στην επικοινωνία με τους νέους, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν και την εντύπωση ότι πρόκειται για μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους νέους να πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των συνομηλίκων τους κάνει χρήση ουσιών, καθώς ενδεχομένως να σκεφτούν ότι αφού οι περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση, γιατί να μην κάνουν και εκείνοι;
   Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ποσοστά χρήσης στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά ( από τα χαμηλότερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και ότι τα τελευταία χρόνια- μετά το 1998- η χρήση παράνομων ουσιών εμφανίζει τάσεις μείωσης. Καθώς τα χρόνια αυτά αναπτύσσουν δράση και τα Κέντρα Πρόληψης, φαίνεται ότι η πρόληψη των εξαρτήσεων αποτελεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση.

 


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες